”Pirullisen jännittävä” – Vuoden tapauksiin kuuluva kauhuelokuva vetää puoleensa jo alkumetreillä

Tämä arvostelu sisältää juonipaljastuksia.

7.12.2022 12:59

Disney Plussan valikoimaan kuuluva Barbarian on pirullisen jännittävä ja herkullisen nokkela elokuva.

Sen lähtökohdat ovat kevyet, mutta elokuvan edetessä ja tilanteiden eskaloituessa ei voi kuin nostaa hattua sen tekijätiimille, joka on onnistunut tuottamaan kauhukentälle jotain aidosti ahdistavaa ja pimeää.

Barbarian alkaa tilanteesta, jossa Tess (Georgina Campbell) on menossa varaamaansa AirBnB-asuntoon. Ovelle saapuessa matka kuitenkin mutkistuu, kun selviääkin, että koodilla avattava avainlaatikko onkin typötyhjä.

Asunnossa on joku muu, joka käy hyvin nopeasti ilmi, kun aina yhtä charmikkaan Bill Skarsgårdin esittämä Keith pölähtää ovelle.

Keith kertoo niin ikään varanneensa asunnon ja kaksikko päätyykin nukkumaan yön saman katon alla. Onko omituiselta vaikuttava Keith kuitenkaan ihan puhdas pulmunen, vai mikä onkaan se elokuvan varsinainen kauhukoukku?

Elokuva herättää katsojan mielenkiinnon jo alkumetreillään, jossa se suorastaan loistaa elämänmakuisella ja uskottavalla dialogillaan sekä kysymyksiä herättävällä leikkauksellaan. Se vetää mukaansa jo pelkällä päätähuimaavalla kuvauksellaan, joka kulkee käsi kädessä nerokkaan käsikirjoituksen kanssa.

Erinäisten lähteiden mukaan elokuvan budjetti on ollut vain karvan alle viisi miljoonaa, joka ei todellakaan näy valmiissa tuotteessa. Jopa jokainen lavaste on henkeäsalpaavaa katseltavaa!

– Juonipaljastukset alkavat – 

Se missä elokuvan ilkeys kuitenkin piilee, on sen karmiva pahishahmo. Talon alla olevissa käytävissä lymyää nimittäin pahaenteinen hahmo. Sen tuloa ei osaa odottaa, vaan ensimmäinen havainto ”Mutsista” tehdään pimeällä käytävällä, jossa se suorastaa räjähtää kuvaan ja säikäyttää parhaimmillaan löysät housuun. 

Mutsin brutaali kanssahahmojen kohtelu on yllättävän veristä ja raakaa, paikoittellen jopa splatter-elokuvia muistuttavaa. Kuva Keithistä hieman huonommassa hapessa yksinkertaisesti piirtyy verkkokalvolle palauttaen mieleen esimerkiksi Midsommarin Danin siskon karun kohtalon.

Tehokkaat kauhuelementit toki menettävät hieman tehokkuuttaan, kun pahis on päästy näkemään, mutta säikyttelyä ja tiivistä tunnelmaa riittää aivan elokuvan loppumetreille asti. Vaikka loppujen lopuksi mennäänkin jo vähän yliluonnollisen puolelle, on lopetus tehokas ja näyttää hahmojen todellisen luonteen.

Todellisen luonteensa paljastaa erityisesti loistokkaan Justin Longin AJ, josta on jo hahmoon tutustuttaessa tehty varsinainen kusipää. AJ yrittää filmitähtenä tietty piilotella tätä vähemmän mairittelevaa ominaisuuttaan, mutta hahmon teot puhuvat puolestaan.

Erityisesti baarissa tapahtuva kohtaus on epämiellyttävää katseltavaa, vaikka kaikki pahuus tapahtuukin ihan vain puheen välityksellä.

– Juonipaljastukset päättyvät – 

Kaikkein mielenkiintoisinta Barbarianissa on lopulta se, että elokuvan ohjannut Zach Cregger on uusi nimi kauhun saralla. Aikaisemmin vain komediaa ohjannut kaveri näyttääkin esikoiskauhullaan osaavan homman erityisen mallikkaasti. Voisiko käsillämme olla seuraava Jordan Peele?

Niklas Tirkkonen

Tähdet ★★★★

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa