Mestariohjaaja Ridley Scott palaa vaaralliseen aiheeseen – seuraava elokuva kertoo verisestä huumesodasta

The Counselorin kuvauksista

Ohjaaja Ridley Scott hakee revanssia heikosti menestyneelle The Counselor -filmilleen, sillä hän palaa huumeiden maailmaan seuraavassa elokuvassaan.

The Cartel porautuu kiihtyvään huumesotaan Meksikon ja Yhdysvaltojen välillä. Elokuva perustuu Don Winslow’n samannimiseen kirjaan. Käsikirjoituksesta vastaa David Scarpa (All the Money in the World).

– Länkkärit ovat aina tarjonneet myyttisen kuvan rajasta, jossa yhdistyvät vaarat ja romantiikka. Rajan ylittäminen etelään oli kuin tuntemattomaan astuminen. Trump on esittänyt Meksikon vielä synkemmässä valossa. Samanaikaisesti Yhdysvalloissa on käynnissä huume- ja reseptilääkekriisi. Näitä elementtejä on kiehtova tarkastella, Scarpa kertoo Beverly Hillsissa.

Kirjassa huumepomon nimenä on Barrera, mutta kyse on Sinaloan kartellin valtiaasta El Chaposta. Hän tuli tunnetuksi paitsi väkivaltaisuudestaan myös vankiloista pakenemisen mestarina. Häntä jahtaa tämän entinen nuoruudenystävä, eläkkeelle jäänyt DEA:n agentti. Miesten tiet erosivat, kun toinen valitsi rikollisuuden, toinen lainvalvojan tien. Tällä hetkellä El Chapo eli Joaquín Guzmán odottaa eristyssellissä New Yorkissa oikeudenkäyntiä.

Yhdysvalloissa kuolee opioidien yliannostukseen 90 henkeä päivittäin. Koukkuun jäädään usein leikkauksen jälkeen määrättävien kipulääkkeiden myötä.

– Amerikkalaiset ovat kovien huumeiden suurin kuluttajaryhmä maailmassa. Mikä saa yhteiskunnan palvomaan huumeita, väkivaltaa ja aseita? Puoli kiloa uutta muuntohuumetta 15 gramman pakkauksissa jauheena tai pillereinä tuottaa yli 16 miljoonaa euroa katukaupassa. Huume on 50 kertaa voimakkaampaa kuin heroiini ja sata kertaa voimakkaampaa kuin morfiini. Yksi pilleri synnyttää riippuvuuden, lataa Scott.

Ohjaaja itse pesee kätensä huumesekoiluista.

– En ole itse koskaan käyttänyt mitään. Otin pienen hönkäyksen kokaiinia nuorena, mutta se oli kuvottavaa. Tunsin kuin olisin ollut juurihoidossa. Minulle riittävät valkoviini ja vodka, Scott naurahtaa.

The Cartelin kuvaukset alkavat kesällä Espanjassa, missä Scott kuvasi myös The Counselorin (2013). Kirjailija Cormac McCarthyn käsikirjoittama elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton, eikä tuottanut Yhdysvalloissa kuin 14 miljoonaa euroa. Brad Pittin, Cameron Diazin, Javier Bardemin ja Penélope Cruzin tähdittämän elokuvan budjetti oli 20 miljoonaa euroa. Elokuvan maailmanlaajuinen tuotto oli sentään 60 miljoonaa euroa.

– Kaikki varmaan inhoavat elokuvaa, mutta se on oma suosikkini nihilismistä ja väkivaltaisuudesta huolimatta. Espanjassa aavikolla kuvatut kohtaukset näyttävät siltä, kuin ne olisi kuvattu Arizonassa.

Scott on löytänyt Malagasta ja Madridin ympäristöstä sopivia kuvauspaikkoja myös The Cartel -filmille, jonka kuvausten oli alun perin tarkoitus alkaa helmikuussa.

– Emme kuvaa Meksikossa, koska henki lähtisi siellä välittömästi. Emme edes Uudessa Meksikossa, sillä se on vauraan kartellin hallinnassa. Tarvitaan vain yksi puhelinsoitto ja tiedossa on hautajaiset.

Scott ei ole ylivarovainen. Huumepomo Pablo Escobarin ympärille kietoutuvan Narcos-sarjan kuvauspaikkajärjestäjä Carlos Muñoz Portal (Sicario) murhattiin Meksikossa viime vuonna.

– Hänet löydettiin aavikolta täynnä luodinreikiä. Se oli huumekartellin viesti sarjan tekijöille jättää heidät rauhaan.

INFO:

  • Ridley Scott täytti marraskuussa 80 vuotta.
  • 20th Century Fox osti vuonna 2015 oikeudet Don Winslow’n kaksiosaiseen teokseen The Power of the Dog (2006) ja The Cartel (2015) Scottin pyynnöstä.
  • Winslow’n kirjoja eri teille lähtevistä ja vastakkain joutuvista lapsuudenystävistä on verrattu Kummisetään.
  • Eri tietojen mukaan Fox olisi maksanut kirjojen oikeuksista ja sovituksesta poikkeuksellisen suuren summan, 8–10 miljoonaa dollaria.
  • Huhujen mukaan studio kosiskelisi Leonardo DiCapriota agentti Art Kellerin rooliin. Hänen metsästämäänsä Adan Berreraa näyttelemään on arvuuteltu Diego Lunaa.
  • Scottin tuorein projekti on kuitenkin maaliskuussa Yhdysvalloissa alkanut, 1840-luvulle sijoittuva kymmenosainen tv-sarjasovitus Dan Simmonsin The Terror -romaanista.

Aiheeseen liittyvät elokuvat