Robocop, Face/Off.. Mitääh? Näille megarooleille iso Arska sanoi EI!

Listasta löytyy myös The Terminator.

23.1.2023 12:30

Arnold Schwarzenegger tunnetaan paitsi lihaksistaan, myös bisnesälystään. Mies valitsi 1980-luvulla menestysroolit ja elokuvat hämmästyttävällä prosentilla.

Aina ei kuitenkaan Arskallakaan osunut. Esimerkiksi Punainen vaara (1988) ja Raaka keikka (1986) eivät olleet kovin häävejä elokuvia.

Näistä menestyselokuvista Arska kieltäytyi, vaikkei olisi ehkä pitänyt…

1. Die Hard (1988)

Taustatarina on monimutkainen. Oletko valmis? Die Hard perustuu kirjaan nimeltä Nothing Lasts Forever, joka on puolestaan jatko-osa kirjalle The Detective, jonka elokuvaversiossa (1968) näyttelee Frank Sinatra.

Nothing Lasts Forever -kirjan pohjalta oli alun perin tarkoitus tehdä elokuvallinen jatko-osa Arskan tähdittämälle Commandolle (1985). Arnold halusi tuossa vaiheessa uraansa tehdä jotain muuta (Predatorin), joten elokuvaprojektia tarjottiin ensin Harrison Fordille, sitten Richard Gerelle. Vasta heidän jälkeensä jonossa oli Bruce Willis. Loppu on historiaa.

2. Face/Off (1997)

John Travolta ja Nicolas Cage tekevät elokuvassa hienot roolit. Leffan alkuperäinen pääosaparivaljakko oli kuitenkin Arnold ja Sylvester Stallone. Edellisen vuosikymmenen isoimpien action-tähtien välinen kilpailu oli niin kovaa, että vielä 1990-luvun lopullakaan välit eivät olleet tarpeeksi hyvät, jotta he olisivat mahtuneet samaan elokuvaan. Tätä täytyi odottaa vuoden 2013 Escape Planiin asti.

3. Robobop (1987)

Jo ennen Total Recallia (1990) Paul Verhoeven ja Arska virittelivät yhteistyötä scifi-elokuvan tiimoilta. Lopulta Arnold oli Robocopin rooliin liian iso (kirjaimellisesti). Robottipuku oli helpompi valmistaa pienemmälle Peter Wellerille. Rooli Robocopissa olisi ollut myös liian samanlainen Terminatorin kanssa.

4. I Am Legend (2007)

Will Smithin tähdittämää, vuonna 2007 ilmestynyttä scifi-pläjäystä viriteltiin jo 15 vuotta aiemmin – 1990-luvun alussa. Alkuperäiseksi ohjaajaksi oli kiinnitetty Ridley Scott ja pääosaan Schwarzenegger. Scott sai kuitenkin väistyä ja samalla elokuvan budjettia leikattiin. Kun leffaa tarjottiin Michael Baylle, myös Arska nosti kytkintä.

5. Spider-Man (2002)

Terminator 2 -julkaisun aikoihin James Cameron innostui sarjakuvasankarileffoista. Cameron halusi ohjata Spider-Manin ja pyysi Arnoldin näyttelemään Doctor Octobusia. Tuotantoyhtiö Sony ei ollut kuitenkaan vielä 1991 vakuuttunut Cameronin kyvyistä tehdä supersankarielokuvaa. Arnold sai toteuttaa supersankaripahis-viettejään muutama vuosi myöhemmin Doctor Freezen roolissa, elokuvassa Batman & Robin (1997).

6. The Terminator (1984)

Kyllä, Arnold on Terminaattori. Tämä ei kuitenkaan ollut alkuperäinen suunnitelma. Aluksi Arskalle oli varattu Sarah Connoria suojelevan hyviksen, Kyle Reesen rooli. Terminatorin rooliin oli buukattu elokuvauralle siirtynyt NFL-tähti O.J. Simpson. Lopulta asiat järjestyivät kuitenkin toisin. Simpson tuli pari vuotta myöhemmin tunnetuksi Mies ja alaston ase -elokuvien Nordberginä.

Lähde: Joe.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia