Sananvapausjärjestö sanoo Hollywoodin sensuroivan elokuvia miellyttääkseen Kiinaa – esimerkkinä Doctor Strange

Taiteellinen vapaus saattaa olla uhattuna.

Sananvapauden puolesta taisteleva järjestö PEN America syyttää Kiinaa elokuvien juoniin vaikuttamisesta. Penin mukaan niin näyttelijät kuin repliikitkin on räätälöity miellyttämään Kiinan sensuurivaatimuksia.

– Peking on lähettänyt selkeän viestin elokuvien tekijöille – niitä elokuvantekijöitä, jotka kritisoivat Kiinaa rangaistaan, mutta niitä jotka tanssivat sensuurirajoitusten pillin mukaan palkitaan, järjestön raportissa väitetään.

Pen syytti Kiinan miellyttämisestä ainakin Disneytä sekä Universalia ja totesi, että ”Hollywoodista on saanut otteen uudet tavat, jossa Kiinan hallituksen miellyttäminen on sijoittajille ja portinvartijoille yksinkertaisesti tapa tehdä bisnestä.”

Järjestön mielestä Yhdysvaltalaiset elokuvastudiot kilpailevat kiinalaisesta yleisöstä, joka johtaa ilmaisun vapauden heikkenemiseen ja itsesensuuriin. Pen väittää, että Kiinan hallituksen edustajia on jopa ollut Hollywood-elokuvien kuvauksissa ohjeistamassa elokuvantekijöitä.

Pen kertoi esimerkkinä Disneyn omistaman Marvel-elokuvan Doctor Strange (2016). Heidän mukaansa elokuvassa olisi pitänyt olla tiibetiläinen hahmo, joka kuitenkin muutettiin Tilda Swintonin esittämäksi länsimaalaisen näköiseksi hahmoksi, jotta elokuvan mahdollisuudet Kiinassa eivät vaarantuisi. Asian myönsi todeksi vuonna 2016 käsikirjoittaja C. Robert Cargill.

Pen ehdotti, että Hollywoodissa pitäisi heti käydä avoin ja suora keskustelu siitä, miten taiteellinen vapaus säilytetään ”hallituksen sensuurin ja propagandistisen vaikutuksen” paineessa.

Lähde: Metro

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut