Sorry, Lars von Trier – tässä on Cannesin hirviömäisin elokuva

Vlad (Mel Brooks), Murray the Mummy (Keegan-Michael Key), Invisible Man (David Spade), Dracula (Adam Sandler), Mavis (Selena Gomez), Frank (Kevin James) and Eunice (Fran Drescher) in Columbia Pictures and Sony Pictures Animation's HOTEL TRANSYLVANIA 3: SUMMER VACATION.

On jo muutama vuosi siitä, kun vain hirviöille tarkoitetun hotelli Transylvanian omistaja, kreivi Dracula, teki ensi-esiintymisensä valkokankailla kaikessa 3D-upeudessaan. Nyt on vuorossa jo hänen kolmas seikkailunsa. Hotel Transylvania 3: Monsterit matkalla vie kreivin avomerelle.

Ohjaaja Genndy Tartakovsky hämmentää heti alkuunsa, kun tapaamme Cannesissa.

– En halunnut tehdä tätä elokuvaa, toteaa animaatioveteraani, joka on ollut uskomattoman suositun franchisen vetovastuussa aivan alusta alkaen.

Onneksi asia selviää pian.

– Ensimmäisen osan suosio yllätti meidät, ja sitten toisestakin osasta tuli menestys… Ja olin tyhjä ideoista, Tartakovsky selittää. – Tai ainakin niin luulin. Kun työt toisen elokuvan parissa loppuivat, vaimoni sukulaiset yllättivät meidät perhematkalla. Se osoittautui risteilyksi, ja heti kun astuin laivaan aloin kiinnittää huomiota ympäriinsä säntäileviin ihmisiin, ja tajusin, että sehän on mainio ympäristö. Myös meidän hirviöperheellemme.

Animaatiossa Hotel Transylvania 3: Monsterit matkalla joukko tuttuja olentoja lähtee merille hirviömäisellä luksusristeilijällä. Mikä täydellinen syy arvon kreiville ottaa etäisyyttä kaiken ajan ja energian nielevään hotelliinsa. Adam Sandlerin, Andy Sambergin, Selena Gomezin, Steve Buscemin ja nyt myös räiskyvän komediennen Kathryn Hahnin äänin olennot uppoutuvat täysin siemauksin risteilyn tarjontaan.

Ristiriidat eivät kuitenkaan ole kaukana horisontissa. Etenkään tunnepuolen sellaiset.

– Ihmiset rakastavat risteilyjä ja ne ovat todella suosittuja. Mutta kun olin tarpeeksi monta päivää merillä matkalla kohti jotain määränpäätä sidottuna yhteen paikkaan, olin tulla hulluksi. Hulluksi! Tartakovsky jatkaa.

– Silloin on pakko olla yhdessä tiettyjen tyyppien kanssa koko ajan. Mikä voi olla hyvä asia, mutta se voi olla myös tuskallista. Kuka tahansa, jolla on lapsia, voi todistaa sen. Jos ei tee yhtään mitään, kaikki on yleensä hyvin. Mutta yritäpä suunnitella jotain, niin jokin menee taatusti pieleen. Onko perhe painajainen? Se voi olla. Mutta, köh, minun perheeni on tietysti mahtava, ohjaaja sanoo ja kumartuu lähemmäksi nauhuria. – MINUN PERHEENI ON MAHTAVA!

Kyseessä ei ole venäläissyntyisen Tartakovskyn ensimmäinen kosketus suosittuihin franchiseihin. Vuonna 2003 itse George Lucas valitsi hänet luovimaan nyt hyvin rakastettua, animoitua minisarjaa Star Wars: Clone Wars, joka jatkaa Kloonien hyökkäys -elokuvan tapahtumia.

Vuosien varrella Tartakovsky on The Powerpuff Girls -jaksojen välissä hän on luonut, kirjoittanut ja ohjannut sellaisia sarjoja kuin Dexter’s Laboratory ja Samurai Jack. Hän kuitenkin väittää, etteivät kokemukset yhtään helpottaneet pitkän elokuvan tekemistä.

– Haluatko kuulla mahtavan jatko-osan salaisuuden? Sen on tultava luonnostaan ja sen on oltava vilpitön. Totta kai tarkoitus on tehdä rahaa ja on kyse bisneksestä, mutta ei kukaan halua pilata jotain jo saavutettua. Siksi sanoin alun perin ei. Tämä tarina kuitenkin tuntui tarpeeksi isolta ansaitakseen vielä yhden luvun.

Puhumattakaan siitä, että hirviöt ja meri tuntuvat luonnostaan kulkevan täydellisesti käsi kädessä. Elokuvat kuten Lonkerot ja The Sea Serpent sekä koko Mega Shark -alalajityyppi ovat saaneet katsojan odottamaan odottamatonta pinnan alaista kuhinaa. Monsterit matkalla -animaatiossa mässäilyn pitäisi kuitenkin rajoittua laivan seisovaan pöytään.

– Olen lapsesta asti aina pelännyt hirviöistä. Pelkään edelleen! Niinpä en katsonut kauhuleffoja vaan elokuvia, joissa hirviöitä esitellään humoristisesti. Katsoin Abbott ja Costelloa, Marxin veljeksiä ja jopa Bob Hopea. Ehkä siksi meidän hirviömme ovat mielestäni aina tuntuneet hauskoilta ja turvallisilta. Enkä muuta haluaisikaan.

Sillä buffalla ei silti ole toivoakaan. Ankkurit ylös!

Hotel Transylvania 3: Monsterit matkalla tulee Suomen elokuvateattereihin 13 heinäkuuta.

(EPISODI/Marta Bałaga, Cannes)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut