Sound of Metal on harvinainen helmi, ja tämän takia se on tärkeä elokuva

Sound of Metal on niin hieno elokuva, että yksi arvostelu ei riitä! Aiemmin julkaistun ensi-ilta-arvostelun lisäksi julkaisemme tässä Oscar-voittojen jälkimainingeissa toisenkin näkemyksen Darius Marderin elokuvasta.

Leikkauksesta ja äänestä Oscarilla palkittu Sound of Metal on julkaistu Amazon Prime -suoratoistopalvelussa nimellä Metallin ääni. Elokuva pyörii myös teattereissa, missä sitä levitetään alkuperäisellä nimellä.

Oscar-voitoista etenkin äänipalkinto ilahduttaa suomalaisia, sillä foley-ääniä tuottava suomalaisyritys H5 Film Sound ja sen työntekijät Heikki Kossi, Kari Vähäkuopus ja Pietu Korhonen olivat mukana luomassa elokuvan äänimaailmaa. Suomalaiset eivät saaneet henkilökohtaista palkintoa, jonka sai nimiinsä Nicholas Becker ja neljä muuta ääniryhmän jäsentä. Saavutusta voi silti pitää isona voittona.

Äänipalkinnosta tekee erityisen se, että Sound of Metalissa äänimaailma on todella tärkeä: se on kuin yksi roolihahmoista. 

Riz Ahmed esittää rumpalia nimeltä Ruben, joka soittaa Blackgammon-nimisessä heviduossa yhdessä tyttöystävänsä Loun (Olivia Cooke) kanssa. He kiertävät ympäri Yhdysvaltoja keikkabussilla, joka toimii myös asuntona. Erään keikan jälkeen Ruben huomaa kuulonsa heikentyneen. Ruben etsii nopeaa apua apteekkarilta, joko ohjaa hänet erikoislääkärille. Diagnoosi on selvä: Ruben on menettämässä kuulonsa peruuttamattomasti, eikä siihen ole parannuskeinoa. Korvaimplanteista saattaisi olla apua, mutta kallista leikkausta ei sairausvakuutus korvaa. 

Ruben kuulee kuurojen hoitokodista, jota vetää Vietnamin veteraani ja sodassa kuulonsa menettänyt Joe (Paul Raci). Paikan asukkaat ovat Joen tapaan paitsi kuulovammaisia myös toipuvia alkoholisteja tai narkomaaneja. Ruben on entinen heroiinin käyttäjä, joten paikka sopii hänelle. Hänen on vain hyväksyttävä se, että paluuta entiseen ei ole. Mutta miten voi jatkaa elämää, jos ei voi palata musiikin maailmaan?

Sound of Metalin suuri ansio on siinä, että se ei tee kuuroudesta vammaa, josta on parannuttava. Isompi sairaus on Rubenin päihdeongelma, vaikka sitä ei katsojalle suoraan kerrotakaan. Se tulee ilmi Joen ja Rubenin välisissä kohtauksissa ja siitä, miten sekä kuuroudesta että addiktioista paljon ymmärtävä Joe puhuu Rubenille.

Sound of Metal oli äänen ja leikkauksen lisäksi Oscareissa ehdolla neljässä muussakin kategoriassa. Vaikka niistä ei palkintoja tullutkaan, on hienoa, että tämänkaltainen elokuva nousi myös Yhdysvaltain elokuva-akatemian tietoisuuteen. Rosoisessa tarinassa ei ole selkeää onnellista loppua, ei ihmeparantumista, eikä asioita muutenkaan väännetä rautalangasta. Sound of Metal on niitä elokuvia, jonka viesti ja tarina tulee esiin rivien välistä ja pintaa syvemmältä.

Oli lähellä, että Darius Marderin esikoisohjaus ei toteutunut lainkaan. Se sai alkunsa Derek Cianfrancen kesken jääneestä elokuvasta, jossa Jucifer-yhtyeen jäsenet näyttelevät itseään. Darius Marder oli yksi käsikirjoittajista, ja hän sai Cianfrancelta siunauksen luoda samalta pohjalta uuden elokuvan, josta tuli Sound of Metal. Monet elokuvaprojektit jäävät ikuisiksi ajoiksi tuotantohelvettiin, mutta joskus niistä voi syntyä jotain aivan uutta, kuten Sound of Metalin kaltainen helmi.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut