Suomalaiselokuva Ensilumi kilpailee Berliinissä

Elokuva pohjautuu ohjaajan omiin kokemuksiin.

Hamy Ramezanin ohjaama suomalainen elokuva Ensilumi on valittu Generation-kilpasarjaan Berliinin elokuvajuhlille.

Berlinale pidetään tänä vuonna kahdessa osassa: maaliskuussa ja kesäkuussa.

”Tämä on näinä erikoisina aikoina paras mahdollinen kansainvälinen avaus elokuvallemme. Saimme elokuvaa ylistäviä viestejä Berliinin elokuvajuhlien valitsijoilta jo syyskuussa, mutta Generation-sarjaan otettiin poikkeusvuonna huomattavasti vähemmän elokuvia ja monien festivaalien peruuntumisen jälkeen kilpailu näistä paikoista oli todella kova. Oli ihanaa kuulla, että Ensilumi on seitsemän valitun joukossa,” kertoo tuottaja Jussi Rantamäki tiedotteessa.

”Muistan kun ensimmäisenä päivävä elokuvakoulussa sain eteeni hämmentävän kysymyksen: Onko elokuva kuolevainen vai kuolematon taiteenlaji? – ymmärrän sen merkityksen vasta nyt. Elokuvasalien tyhjennettyä osa minua katosi, ainoa vahva yhteyteni ihmisiin ja yhteiskuntaan. Berliiniin pääseminen on minulle valo, jota kohti kuljen taas. Olen saanut inspiraationi takaisin, uskon elokuvan katoamattomuuteen ja sen ihmisiä yhdistävään voimaan,” sanoo ohjaaja Hamy Ramezan.

Ensilumi sai ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa viime lokakuussa. Elokuva julkaistaan digitaalisesti ostettavaksi elokuvapalveluista 15.2. alkaen sekä dvd:nä 17.2. tänä vuonna.

Ensilumi pohjaa lyhytelokuvistaan palkitun Hamy Ramezanin omiin kokemuksiin. Elokuva kertoo Suomeen asettuneesta iranilaisesta perheestä, joka odottaa turvapaikkahakemuksen päätöstä toiveikkain mielin. Perhe löytää iloa arjesta ja kykenee säilyttämään positiivisen asenteensa vaikeissakin tilanteissa. Elokuvan on tuottanut menestyksekkään Hymyilevän miehen tehnyt Elokuvayhtiö Aamu.

Yhdessä pääosassa perheen isänä nähdään Shahab Hosseini, joka on palkittu parhaana näyttelijänä Cannesin ja Berliinin filmijuhlilla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneista elokuvista Nader ja Simin: ero (2011) ja The Salesman (2016). Elokuvan muissa rooleissa nähdään Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari ja Kimiya Eskandari, Laura Birn, Vilho Rönkkönen, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore. 

Aiheeseen liittyvät elokuvat