Tänään tv:ssä: Legendaarinen ohjaaja teki monta mestariteosta, mutta vain tämä tuotti lippukassoilla voittoa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1946 valmistunut Muukalainen katosi.

25.4.2019 05:00

Outo mies ilmestyy amerikkalaiseen pikkukaupunkiin etsien tunnettua opettajaa. Tulokas katoaa saman tien. Häntä seurannut agentti alkaa selvittää tapausta, tuloksena koko yhteisöä järkyttävä paljastus.

Orson Wellesin tuotannossa Muukalainen katosi on erikoinen tapaus. Sitä nyt katsoessa herää enemmän kysymyksiä kuin mihin teos vastaa. Jos esimerkiksi yhteiskunnallisesti valveutunut ohjaaja tiesi, miten Amerikkaan tuotiin natsitiedemiehiä kehittämään voittajien avaruus- ja muuta teknologiaa, teos vaikuttaa sinisilmäisen naiivilta moraliteetilta.

Pääosan niin ikään näyttelevä Welles rinnastaa hahmonsa natsien tuhokoneiston suunnittelijoihin ja johtajiin. Naamioiden pudottua saarnataan sormea heristäen, että kaikki saksalaiset olivat kollektiivisesti syyllisiä toisen maailmansodan rikoksiin.

Citizen Kanen tekijää pidetään yhtenä elokuvahistorian suurimmista ohjaajista, mutta kaupallisesti Wellesin elokuvat eivät menestyneet. Muukalainen katosi on poikkeus: se on hänen ainoa ohjaustyönsä, joka alkuperäisellä teatterikierroksella tuotti voittoa, kertoo Internet Movie Databasen triviatieto.

Muukalainen katosi esitetään HD-lähetyksenä Yle Teemalla torstaina 25.04.2019 klo 21.00. Areenassa 30 päivää. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa