Tänään tv:ssä: ”Liikuttava ja hauska” – Oscar-palkittu elokuva oli 1980-luvun suurimpia hittejä

IMDb-arvosana 8,0.

24.9.2023 05:00

Vuonna 1988 valmistuneen Sademiehen toinen päähenkilö Charlie Babbitt (Tom Cruise) on itsekeskeinen nuori juppi. Hän saa kuulla että hänen isänsä – jonka kanssa hän ei ole puhunut aikoihin – on juuri kuollut ja jättänyt mittavan perinnön.

Charlien pettymykseksi perinnön suurin saaja onkin hänen vanhempi veljensä Raymond (Dustin Hoffman), jonka olemassaolosta Charlie ei ole edes tiennyt.

Raymond-veli on autistinen. Häntä on pidetty vuosia laitoshoidossa. Raymond on jäänyt henkisesti lapsen tasolle, mutta toisaalta hänellä on myös hämmästyttäviä kykyjä. Puhelinluettelon ulkoa oppiminen ei ole homma eikä mikään, ja neliöjuuret hän ilmoittaa taskulaskimen nopeudella. Hän on myös epänormaalin jääräpäinen. Jos hänen rutiineihinsa kajotaan, siitä ei hyvää seuraa.

Charlie lähtee tapaamaan Raymondia tarkoituksenaan saada perintö itselleen. Charlie kidnappaa Raymondin, ja he matkaavat autolla halki Yhdysvaltain mantereen. Matkasta tulee kasvutarina, jonka aikana kahden täysin erilaisen veljeksen suhde muuttuu.

Sademies oli 1980-luvun suurimpia menestyksiä. Elokuva voitti neljä Oscaria: paras elokuva, miespääosa (Hoffman), ohjaus (Barry Levinson) ja alkuperäinen käsikirjoitus (Ronald Bass ja Barry Morrow).

”Kiehtova, monin paikoin liikuttava ja hauska elokuva”, kirjoitti Orlando Sentinel -lehden kriitikko.

Sademies esitetään nyt Hero-kanavalla kahteen otteeseen.

  • Su 24.09.2023 klo 21.00
  • Ke 27.09.2023 klo 21.00

Katso alta klippi elokuvasta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa