Tänään tv:ssä: Muuten erinomainen elokuva, mutta ei nännejä supersankarin pukuun, kiitos

IMDb-arvosana 7,9.

2.2.2023 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2017 valmistunut Thor: Ragnarök.

Chris Hemsworth esittää kolmannessa Thor-supersankarielokuvassa ukkosen jumala Thoria, joka saa demonin vankina ollessaan kuulla, että hänen kotimaailmaansa Asgardia odottaa tuho, Ragnarök. Siitä alkaa taistelu aikaa ja Thorin julmaa Hela-siskoa (Cate Blanchett) vastaan.

Marvelilla on silmää ohjaajakyvyille, jotka eivät vielä ole lyöneet isosti läpi. Silti Taiki Waititi (Hunt for the Wilderpeople) tuntui oudolta valinnalta 180 miljoonan dollarin tuotannon ohjaajaksi. Toimintaelokuvien sijaan hänet tunnetaan tarinoista, joissa naiset pukeutuvat haiksi, vampyyrit riitelevät kotitöistä ja lapset katoavat Uuden-Seelannin pensasalueella.

Thor: Ragnarok on moderni mutta sitäkin parempi Buckaroo Banzai tai Flash Gordon! Räiskyvän värikästä mahtavuutta!”, twiittasi ohjaajakollega James Gunn ennen ensi-iltaa ja lisäsi, että hänen oma elokuvansa Guardians of the Galaxy Vol. 2 oli siihen verrattuna lähes seepiansävyinen. Ei moisen pitänyt olla edes mahdollista, mutta totta se oli.

Avausjaksossa suosikkinorjalaisjumalamme lausuu omahyväistä monologiaan, ja heti siitä lähtien Thor: Ragnarok tuntuu kuin sateenkaaren värein kuvitetulta parodialta itsestään. Gunn oli oikeassa: tämä elokuva on yhtä villi kuin Drax Tuhoaja LSD-tripillä.

Tarina etenee niin nopeasti, että kokonaiset sivujuonet kutistuvat yhden repliikin mittaisiksi (”Ikävä kuulla, että Jane jätti sinut”, lausuu joku ohimennen, ja Natalie Portmanin roolihahmo meni siinä). Pahista esittävä Cate Blanchett näyttää aivan Ozzy Osbournelta. Siniseksi meikattu Jeff Goldblum yrittää saada Thorin taistelemaan Hulkin kanssa gladiaattoriareenalla.

Pysähdytään tähän, sillä kun asiat menevät näin hulluiksi, on parempi ettei tiedä enempää.

Oli jo etukäteen tiedossa, että Chris Hemsworth osaa olla hauska, mutta nyt hänellä on sitä varten myös materiaalia. ”He ottavat homman liian vakavasti”, Waititi sanoi, kun häneltä kysyttiin supersankarielokuvista. Ja voitte olla varmoja, että Waititi on kaikkea muuta kuin tosikko. Hän alleviivaa sujuvasti kaikkea, mikä elokuvan maailmassa on yliammutun naurettavaa. Se on rohkeasti tehty, kun ottaa huomioon, että Kenneth Branagh teki Thorista suorastaan shakespearilaisen sankarin. Ja vaikka veljesten välinen kilvoittelu on edelleen mukana, henkinen taakka on kadonnut. Samoin kuin Thorin komeat kutrit.

Tämä ei tarkoita, että kaikki mitä Waititi tekee, olisi vallankumouksellista. Lopputaistelu on toteutettu perinteiseen tapaan (vaikkakin hauskasti), ja koko elokuva tuntuu hieman liian selkeältä silmäniskulta Guardians of the Galaxyn suuntaan: mukana on 1980-luvun biisejä ja Led Zeppelinin Immigrant Song. Ja vaikka kokonaisuus on hauskaa viihdettä, tulee mieleen että ollaanko nyt todistamassa hetkeä, jolloin Marvelin huolellisesti öljytty koneisto alkoi narahdella.

Vaikka elokuvassa puhutaan paljon sodasta ja tuhoamisesta, ei olla kovin kaukana Adam Westin Batmanista. Kukapa tietää: ehkä ympyrä sulkeutuu, kun synkät ja vakavasti otettavat supersankarit muuttuvat jälleen naurettaviksi. Se sopii meille: olisi hienoa nähdä jonain päivänä Thor käyttämässä apuvälineenään hainkarkotussuihketta. Mutta tehdään yksi asia selväksi: ei nännejä supersankarin pukuun, kiitos.

Thor: Ragnarök esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • To 02.02.2023 klo 22.00, Nelonen
  • Su 05.02.2023 klo 00.20, Nelonen
  • Ma 06.02.2023 klo 21.00, Hero

Elokuva kuuluu myös Disney Plussan valikoimaan. Katso traileri alta.

 

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa