Tänään tv:ssä: Todella kova sotaelokuva vuodelta 2013 – ”Luut rutisevat kotisohvallakin”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut Lone Survivor.

Tositapahtumiin perustuva sotaelokuva Lone Survivor sijoittuu vuoden 2005 Afganistaniin. Neljä amerikkalaista erikoisjoukkojen sotilasta saa erikoistehtävän. Paikallinen Taliban-johtaja on vastuussa useiden amerikkalaissotilaiden ja siviilien kuolemasta, joten hänet on otettava kiinni elävänä tai kuolleena. Tehtävä kuitenkin epäonnistuu kammottavasti.

Elokuvan keskushahmo on Mark Wahlbergin esittämä Marcus Luttrell, jonka kokemuksiin elokuva perustuu. Elokuvan nimestä voi päätellä, miten Luttrellin sotilastovereille käy, mutta se ei tarinan tehoa vähennä. Lone Survivorin käsikirjoitus on yksinkertainen, mutta lopputulos on täynnä adrenaliinia ja intensiivistä jännitystä.

”Toimintakohtaukset ovat parasta, mitä sotaelokuvassa on nähty pitkään aikaan”, kirjoitettiin Episodin Kotiteatteri-palstalla kesäkuussa 2014.

Lone Survivor on kuin painajaismainen vuoristoratakyyti, jonka tapahtumiin katsoja tempautuu mukaan. Vihollisten luotien lisäksi Afganistanin vuoristo aiheuttaa vaaroja. Kun sotilaat putoavat rymisten alas kallioisia vuorenseinämiä, niin luut rutisevat kotisohvallakin. Lone Survivor ei ole yhtä syvällinen kuin vaikkapa Platoon tai Pelastakaa sotamies Ryan, mutta se on omalla tavallaan yhtä voimakas kokemus.

Lone Survivor olisi helppo lytätä pelkkänä machopullisteluna ja amerikkalaisjoukkojen ylistyksenä. Alussa esitellään Seal-joukkojen koulutusta ja annetaan ymmärtää, miten hieno asia on amerikkalainen aseveljeys.

Elokuvan edetessä kuitenkin paljastuu, että se sisältää muutakin kuin jenkkilipun liehutusta. Koko operaatio on suuri katastrofi, jonka aikana Yhdysvaltain armeija tekee useita pahoja virheitä, mikä maksaa ihmishenkiä. Elokuvan varsinainen sankari ei ole amerikkalainen sotilas vaan afganistanilainen siviili, joka auttaa Luttrellia oman henkensä uhalla. Hän pitää Taliban-sotilaita rikollisina eikä halua heitä kyläänsä.

Näyttelijänä uransa aloittanut ohjaaja Peter Berg tunnetaan myös elokuvista Hancock (2008) ja Battleship (2012) sekä useista yhteistöistään Mark Wahlbergin kanssa: Lone Survivorin ohella miehet ovat tehneet yhdessä elokuvat Deepwater Horizon (2016), Ajojahti (Patriots Day, 2016) ja Mile 22 (2018).

Elokuvan voi nähdä ilman mainoskatkoja TV2-kanavalla maanantaina 23.09.2019 klo 21.30. Katso alta kiinnostava haastattelukooste.

Aiheeseen liittyvät elokuvat