Tänään tv:ssä: Vuonna 1993 ilmestyi Suomen oma Mad Max – ”Halusin tehdä seikkailuelokuvan”, ohjaaja paljasti

IMDb-arvosana 4,4.

12.12.2023 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1993 valmistunut The Last Border – Viimeisellä rajalla.

Mika Kaurismäen ohjaama tieteiselokuva sijoittuu vuoteen 2009. Sotilasjuntta sotii sissiryhmiä vastaan, ja seudun asukkaita terrorisoivat lainsuojattomat.

Heistä pelätyin on moottoripyöräjengin johtaja Duke (Jürgen Prochnow), jota oikeamielinen vankikarkuri Jake (Jolyon Baker) ryhtyy vastustamaan.

Jake saa avukseen kulkukauppiaan (Matti Pellonpää), vanhan naisen (Soli Labbart) sekä tämän mykän pojan (Kari Väänänen).

The Last Border oli kansainvälinen yhteistuotanto, joka tehtiin englanninkielisenä. Mukana oli rahoitusta Saksasta, Ruotsista ja Ranskasta.

”Halusin tehdä puhtaan seikkailuelokuvan”, Kaurismäki kertoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen numerossa 7/1993.

”Viimeisellä rajalla kertoo myös nykymenosta. Ihmislajilta näyttää elintila katoavan paitsi saastumisen vuoksi myös henkisesti, ihmismieli ja moraali ovat saastumassa. Pelottavaa pohtia, mitä ihmislaji tekee itselleen vaikka Jugoslaviassa”, Kaurismäki kuvaili.

Kunnianhimoisista tavoitteista huolimatta The Last Border sai heikon vastaanoton. Sitä pidettiin arvioissa lähinnä vaatimattomana Mad Max -kopiona. Tarmo Poussun mielestä Mika Kaurismäestä ei ollut toimintaohjaajaksi.

The Last Borderin loppukahakat ovat kuvallisesti niin kankeita, että niiden vaikutus on tahattoman koominen”, Poussu kirjoitti Ilta-Sanomissa 20.8.1993.

Elokuva huomioitiin myös joissakin kansainvälisissä julkaisuissa, mutta reaktiot eivät olleet sen positiivisempia.

”Kaiken kaikkiaan elokuvasta puuttuu Mad Max -elokuvien toiminnallinen energia, vaikuttavat stuntit ja hengästyttävät moottoripyörätakaa-ajot”, kirjoitti Hollywoodin ykkösjulkaisu Varietyn kriitikko Emanuel Levy lokakuussa 1993.

Sittemmin The Last Border on painunut pitkälti unholaan, mutta elokuvalla on myös oma fanikuntansa, ja eräänlaisena kulttiklassikkona sitä voi  ehdottomasti pitää.

The Last Border – Viimeisellä rajalla esitetään Yle Teemalla tiistaina 12.12.2023 klo 22.00. Areenassa 11.3.2024 saakka. Katso traileri alta.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa