Tiesitkö, että tämä toimintaelokuvistakin tuttu huippunäyttelijä on virallisesti sokea?

Oho! Melko yllättävää.

7.6.2024 15:59

Hollywood-näyttelijöillä on monenlaisia terveysongelmia, mutta Jake Gyllenhaalin huono näkökyky tulee melkoisena yllätyksenä.

43-vuotias on nähty uransa aikana lukuisissa arvostetuissa elokuvissa kuten Nightcrawlerissa, Southpaw’ssa, Donnie Darkossa, Brokeback Mountainissa ja Zodiacissa. Gyllenhaal käytti näissä elokuvissa aina silmälaseja tai piilolinssejä.

Hän ei nimittäin näe juuri mitään ilman laseja tai piilareita. Gyllenhaal ei ole asiasta juuri puhunut, mutta hän on lain silmissä virallisesti sokea [”legally blind”, jolle ei ole varsinaisesti suomenkielistä käännöstä], eli hän on oikeutettu muun muassa sokeille suunnattuihin näkövammaisten tukiin.

Hänen näkönsä on jenkkitermein 20/1250. Esimerkiksi jo 20/100-näkö on todella heikko. Eli Gyllenhaal näkee 20 jalasta (6 metristä) esineen, jonka norminäköinen ihminen näkisi vielä jo 1250 jalan eli noin 210 metrin päästä.

USA:ssa on virallisesti lain silmissä sokea 20/200-näöllä. Eli ihmiset, jotka eivät näe noin 33 metristä tarkasti esinettä.

Gyllenhaalin näkö on ollut näin huono lapsuudesta saakka, joten hän on tottunut elämään sen kanssa.

– Mielestäni siitä on myös hyötyä. En ole koskaan nähnyt maailmaa tämän paremmin. Voin olla ihan omissa oloissani aamuisin ennen kuin laitan lasit päähäni, Gyllenhaal kertoi The Hollywood Reporterin haastattelussa.

Gyllenhaal käyttää huonoa näköään hyväksi myös näyttelemisessä. Esimerkiksi Southpaw-elokuvassa on kohtaus, jossa poliisi kertoo Gyllenhaalin esittämälle hahmolle eräästä perhettä koskevasta tragediasta. Hän ei pidä kohtauksessa piilolinssejä, koska näin hän pystyy keskittymään kuuntelemiseen tehokkaammin. Kohtauksesta tuli tällä tavalla kuvattuna huomattavasti iskevämpi.

Lähde: WGTC

Lisää luettavaa