Tivi: Korvauskirje osui omaan nilkkaan: Piratismista syyttäneelle elokuvayhtiölle napsahti jättilasku

Laittomasta latailusta syytetty välttyi yhteensä 3250 euron korvausvaatimuksilta.

7.2.2017 17:04

Markkinaoikeus antoi tänään tiistaina päätöksensä tekijänoikeusrikkomusta käsitelleessä jutussa. Vastaajaa syytettiin kolmen Black Sails-tv-sarjan jakson sekä A Walk Among the Tombstones-elokuvan laittomasta lataamisesta ja niiden jakamisesta BitTorrent-verkossa.

Tekijänoikeuksien haltijat vaativat elokuvasta 1000 euron korvauksia ja 750 euroa jokaisesta ladatusta tv-sarjan jaksosta. Korvausvaatimukset olivat siis yhteensä 3250 euroa.

Oikeus päätti kuitenkin, ettei syytetyn tuomitsemiseen ollut tarpeeksi näyttöä. Hänellä oli käytössään avoin langaton internetyhteys, jota kuka tahansa pystyi käyttämään 300 metrin säteellä. Hänen tietokoneeltaan tai verkkokiintolevyltään ei myöskään löytynyt jälkiä laittomasti ladatuista materiaaleista tai BitTorrent-ohjelmasta.

Markkinaoikeuden mukaan jutun kantaja ei pystynyt todistamaan aukottomasti, että syytetty olisi henkilökohtaisesti ladannut tv-sarjan jaksot ja elokuvan.

Oikeuden päätöksellä 28 136 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut sekä viivästyskorot jäävät nyt Crysalis Entertaiment UG:n ja Scanbox Entertainment A/S:n maksettavaksi.

Ensimmäinen tuomio piratismioikeudenkäynnistä annettiin viime kesänä, jolloin vastaajaa syytettiin kymmenen tv-sarjan jakson sekä yhden elokuvan lataamisesta ja levittämisestä. Korvaussumma laski 8500 eurosta 600 euroon, mutta tuomitun maksettavaksi jäivät myös vastapuolen 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Tivi.

Kuva: Walk Among the Tombstones.

Lisää luettavaa