Toimituksen suosikit: Mark Darcy löi Bryan Millsin

Viikonlopun uutuuselokuvissa ottavat uutuuselokuvillaan yhteen Colin Firth ja Liam Neeson, joilla kummallakin on oma suosittu ”trilogiansa”. Tällä kertaa Bridget Jones -elokuvien romanttinen hemmo päihitti Taken-leffojen toimintaäijän.

2.6.2022 15:53

Tähän alkuun pieni tietovisa: Colin Firth ja Liam Neeson ovat pitkän uransa varrella näytelleet tasan yhdessä yhteisessä elokuvassa, missä? Tästä ei tule mainetta tai kunniaa kenellekään, kukin pohtikoon viikonlopun aivopähkinää omissa oloissaan.

Vaikka viikonlopun isot tykit ovatkin Firthin tosipohjainen sotadraama ja Neesonin belgialaisjännäriin perustuva toimintaleffa, vei Toimituksen suosikit -taulukossa voiton musta hevonen. 1990-luvun lapsikeskeisillä elokuvillaan kansainväliseen tietoisuuteen murtautunut iranilaisohjaaja Majid Majidi on palannut tekemään sitä mitä tekee parhaiten.

Majidin Auringon lapset kertoo katulapsista, jotka saavat vihiä maanalaisiin käytäviin kätketystä aarteesta. Liian aikaisin kasvamaan joutuneet lapset ryhtyvät pelaamaan aikuisten peliä, mutta kun luottamuksen menettäneet skidit saavat tilaisuuden, he ovat edelleen lapsia.

Colin Firth esittää upseeria, joka ryhtyy juonimaan natsi-Saksan hämäämistä. Suunnitelma on sitä luokkaa, että Operaatio Mincemeatin juonta voisi kutsua jopa hölmöksi. Siksi kannattaakin muistaa, että se perustuu tositapahtumiin. Kuollut mies oikeasti vaikutti toisen maailmansodan kulkuun.

Liam Neeson on Memory-elokuvassa menestyvä palkkatappaja, joka suvussaan kulkevan Alzheimerin oireita tunnistaessaan haluaisi jäädä eläkkeelle. Hänet vedetään kuitenkin vielä mukaan yhteen keikkaan, jonka aikana hänellekin tulee raja vastaan. Sen myötä hänen murhaava kujanjuoksunsa risteää Guy Pearcen esittämän, päätään korruption vuoksi seinään hakkaavan FBI-agentin tutkimuksiin.

Periaatteessa tällaiset tapaukset menisivät suoraan alelaariin, mutta Memorylla on kaksi valttia: Neeson ja belgialaiseen alkuperäisjännäriin perustuvat aavistuksen yllättävämmät juonenkäänteet.

Vain yksi Episodin toimittaja ehti nähdä dokumentin Woodlands Dark and Days Bewitched: A History of Folk Horror. Hänen mielestään vuosikymmeniä vanhojen kauhuelokuvien käsitteleminen valveutuneiden nykykäsitysten kautta kertoo enemmän dokumentin puhuvista päistä kuin muka käsittelemästään aiheesta. Kolmesta tunnista olisi voinut karsia rutkasti ilman, että folk horror -kauhusta kiinnostunut katsoja olisi menettänyt mitään.

Hän antoi dokumentille kaksi tähteä, mutta totesi hopeareunuksena saaneensa rutkasti vinkkejä aikaisemmin tuntemattomista, kiinnostavalta vaikuttavista elokuvista.

 

Lisää luettavaa