Toimituksen suosikit: naapurimaan kauhuista Tähtien sodan syntysijoille

Viikonloppuna tulee katsottavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Siltä välillä olevillekin on luvassa jotain, mutta ei välttämättä yhtä laadukasta.

17.9.2021 11:25

Viikonlopun isoin uutuus on tietysti Denis Villeneuven scifi-spektaakkeli Dyyni. Frank Herbertin scifi-eepos on uhmannut filmatisointia yli 55 vuotta. Nyt lopputulos on monien mielestä mestariteos, osa taas haluaisi antaa lopullisen tuomion vasta, kun pahasti kesken jäävä jättimäinen tarina saa jatkoa. Yksimielisyys löytyi siitä, että kyseessä on aikuisille tehty scifispektaakkeli verrattuna esimerkiksi alkuteoksesta lähes kaiken varastaneeseen kevyempään Tähtien sotaan.

Voiko vakavaa, rankkaa perheväkivaltateemaa käsitellä hyvän mielen elokuvana horjahtamatta siirappisuuden puolelle? Rautarouvan ja Mamma Mian ohjaaja Phyllida Lloyd sekä Sama nainen -elokuvassa myös pääosaa esittävä käsikirjoittaja Clare Dunne ainakin tekevät parhaansa sen todistamiseksi.

Juutalaismies säilyttää henkensä valehtelemalla olevansa persialainen. Hän joutuu kuitenkin ojasta allikkoon, sillä keskitysleirin upseeri värvää hänet opettamaan itselleen kieltä, jota mies ei tietenkään osaa. Persian oppitunnit käsittelee vangin ja upseerin suhdetta mielenkiintoisesti, mutta vakavat ja humoristiset elementit eivät välttämättä loksahtele täysin tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Ohjelmistoon tulee myös kaksi elokuvaa, jotka vain yksi toimittaja oli ehtinyt nähdä taulukkomme ilmestyessä.

Ryhmä Hau -elokuva on juuri sitä mitä nimi lupaa: suositun tv-sarjan pitempi ja viilatumpi versio. Kannattaa muistaa, että elokuvan ikärajaksi on seikkailun jännittävämpien osien vuoksi asetettu 7 vuotta. Sarjan kannalta käytännössä ummikko toimittajamme antoi elokuvalle kolme tähteä. Hän uskoi sen taatusti viihdyttävän perheen pienimpiä, vaikka aikuisia ei samalla tavalla huomioida kuin esimerkiksi Disneyn ja Pixarin elokuvissa.

Pahan naapuri edustaa länsinaapurimme viimeisintä tarjontaa genre-elokuvan saralla. Sen nähnyt toimittaja piti mahdollisesti pahoja voimia sisältävään taloon muuttavasta perheestä kertovaa pelottelua nippuna äkkisäikyttelyjä ja elementtejä aikaisemmin nähdyistä, paremmista tapauksista. Hän antoi sille kaksi tähteä.

 

Lisää luettavaa