”Tunsin itseni valmistautumattomaksi” – alkuperäinen Aragorn sai potkut, Viggo Mortensen teki ensimmäisenä kuvauksissa taistelukohtauksen

Mortensen muisteli alkuperäisen Aragornin korvaamista.

9.4.2023 00:01

Viggo Mortensen teki suuren läpimurtonsa Taru sormusten herrasta -trilogian Aragornina, mutta hän ei ollut alkuperäinen valinta roolia varten.

Alun perin Aragornin rooliin valittiin irlantilaisnäyttelijä Stuart Townsend, joka sai potkut elokuvatrilogiasta heti kuvausten alussa, koska häntä pidettiin liian nuorena esittämään hahmoa.

Towsendin potkujen jälkeen trilogian ohjaaja Peter Jackson tarjosi osaa Daniel Day-Lewisille ja Russell Crowelle, jotka kummatkin kieltäytyivät. Kun roolia tarjottiin Mortensenille, hän ei ollut varma, ottaako sitä vastaan. Lopulta hänen Taru sormusten herrasta -kirjoja fanittava poikansa vakuutti Mortensenin hyväksymään tarjouksen.

Mortensen kertoi Towsendin korvaamisesta vuonna 2021 Yahoon haastattelussa.

”Tunsin itseni valmistautumattomaksi. Muut näyttelijät olivat olleet siellä viikkoja ja joissain tapauksissa kuukausia valmistautuen uuvuttavaan urakkaan kuvata koko trilogia. Tunsin itseni myös kiusalliseksi, koska en ollut ennen tilanteessa, jossa korvasin toisen näyttelijän”, Mortensen kuvaili.

”Ymmärsin elokuvantekijöiltä, että Stuart Townsend, joka on mahtava näyttelijä ja täydellinen roolia varten, oli liian nuori, koska hän oli samanikäinen kuin hobitteja esittävät näyttelijät. He tarvitsivat jonkun vähän vanhemman. Se oli vain huono-onninen tilanne.”

Towsend oli tuolloin 27-vuotias, kun Mortensen oli taas 41-vuotias.

Mortensen joutui heti tositoimiin ja opettelemaan miekkailua kuvauksissa. Ensimmäinen kohtaus, jonka Mortensen kuvasi saavuttuaan kuvauspaikalle Uudessa-Seelanissa, oli taistelukohtaus Viimapäällä. Kyseessä on kohtaus, jossa Aragorn puolustaa hobitteja karmivilta sormusaaveilta.

”Ensimmäisen asia, jonka tein laskeuduttuani, oli opetella, kuinka taistella miekalla vaaditulla tavalla. Oli kivaa tehdä ensimmäisenä jotain fyysistä. Ja toinen asia, jonka tein, oli istua Briissä pubin nurkassa poltellen piippua varjossa. Joten kummatkin olivat fyysisiä asioita, jotka vakiinnuttivat, kuinka hahmo liikkuu ja tämän fyysisen läsnäolon. Olin kiitollinen ettei minua heitetty heti dialogikohtauksen keskelle!”

Mortensen kertoi myös tavanneensa Townsendin vuosia elokuvien ilmestymisen jälkeen.

”Törmäsin Stuartiin pikaisesti kadulla ja tervehdin häntä. Hän vaikutti oikein mukavalta tyypiltä, ja hän on ilmiselvästi oikein hyvä näyttelijä. Se oli vain sellaisia juttuja, joita tapahtuu meidän bisneksessämme”, Mortensen kertoi.

Mortensen ei ole ainoa Taru sormusten herrasta -näyttelijä, joka on jälkeenpäin kommentoinut Towsendin potkuja. ”Emme saaneet tilaisuutta hyvästellä Stuta”, Merriä näytellyt Dominic Monaghan kertoi vuonna 2021 Manchester Evening Newsin haastattelussa.

Taru sormusten herrasta -trilogia on striimattavissa HBO Maxissa ja Amazon Prime Videossa.

Lähde: Yahoo

Lisää luettavaa