Universal solmi historiallisen sopimuksen elokuvateatteriketjun kanssa: aikahaarukka teatterilevityksen ja striimauksen välillä kutistui

Tällä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

29.7.2020 14:37

Variety uutisoi, että maailman suurimpiin elokuvateatteriketjuihin lukeutuva AMC on tehnyt historiallisen sopimuksen tuotantoyhtiö Universalin kanssa.

Aiemmin AMC ilmoitti boikotoivansa jatkossa Universalin elokuvia, koska he ilmoittivat julkaisevansa elokuvansa jatkossa yhtä aikaa premium-striimipalvelussa ja elokuvateattereissa. Tästä AMC ymmärrettävästi kimpaantui.

Nyt yhtiöt ovat kuitenkin päässeet sopimukseen, joka lyhentää merkittävästi Universalin elokuvien elokuvateatterikierrosta ennen striimipalveluun lisäämistä. Uusi sopimus mahdollistaa elokuvien julkaisun premium video on-demand -vuokrapalvelussa jopa kolme viikkoa sen jälkeen, kun elokuva on saanut ensi-iltansa elokuvateatterissa.

Sopimuksen ehtoja ei julkistettu, mutta AMC:n toimitusjohtaja kertoi, että premium-striimipalvelusta saadut tuotot jaetaan jollakin tavalla elokuvateatteriketjun ja tuotantoyhtiön kesken.

Premium video on-demand -palvelussa elokuvan voi vuokrata noin 20 dollarilla. Hintaa saa laskea muutamiin dollareihin vasta kolmen kuukauden jälkeen.

Variety kirjoittaa, että vaikka Universal voisi käytännössä julkaista suosikkielokuvat, kuten Jurassic Worldin uuden osan kolmen viikon kuluttua ensi-illasta striimipalvelussaan, se tuskin olisi kannattavaa. Sen sijaan sellainen elokuva, joka ei yllä elokuvateattereissa tavoitteisiin katsojamäärien suhteen, saattaisi joutua nopeammin pois teatterilevityksen yksinoikeuden piiristä.

Lisää luettavaa