Neuvostoliitto olisi saattanut tehdä maihinnousun Helsinkiin – virolaisten käymä Sinimäkien taistelu oli ratkaisevassa asemassa

IMDb-arvosana on 7,1.

2.4.2022 13:01

Elisa Viihde Viaplayhin lisättiin vuonna 2015 valmistunut elokuva 1944.

Neuvostoliitto on vuonna 1939 miehittänyt Viron ja 55 000 virolaista on värvätty puna-armeijaan. Saksan saavuttua Viroon vuonna 1941, 72 000 nuorta miestä oli liittynyt Saksan armeijaan. Virolaiset joutuivat siis taistelemaan toisiaan vastaan sodassa, jossa he olivat pakotettuja sotimaan muiden kuin omiensa puolesta.

Virolaiset joutuivat suurvaltapolitiikan välikappaleiksi ja kävi miten kävi, virolaiset kansakuntana häviäisivät. Ilman saksalaisia ei kuitenkaan ole toivoakaan vastarinnasta, mutta syyskuun puolessa välissä kaikki on Viron kohdalta ohi. Puna-armeija ajaa Virossa saksalaisia takaa kohdaten usein heidän sijastaan virolaisia Waffen-SS -joukkoja.

Näyttelijöinä Kristjan Üksküla, Kaspar Velberg, Märt Pius, Priit Pius sekä Priit Strandberg. Ohjauksesta vastaa Elmo Nüganen.

Episodi antoi elokuvalle arvostelussa kolme tähteä:

”Suomalaisesta näkökulmasta elokuva on mielenkiintoinen sikäli, että elokuvassa kuvattu Sinimäkien taistelu olisi voinut muuttaa myös omaa historiaamme. Vuoden 1944 Kannaksen torjuntavoitto olisi voinut muuttua taisteluksi Helsinkiin maihinnousevaa punakonetta vastaan, mikäli virolainen veljeskansamme ei olisi käynyt omaa traagista kamppailuaan Sinisillä kukkuloilla.”

Alla traileri. Lue myös: Nyt Viaplayssa: Tätä kelpoa sotaleffaa et ehkä ole nähnyt – vuoden 1944 Belgiassa USA:n joukot ahtaalla – Episodi.fi

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa