Verta, hikeä, ja kunniaa: Spike Lee ja Da 5 Bloods

Ohjaajalegenda Spike Lee tuo päivänvaloon monia Vietnamin sodan varjoja draamassaan Da 5 Bloods. Siinä käsitellään sodan jättämiä ikuisia arpia, ystävyyttä ja elämän tuomia yllätyksiä mustien aseveljien kautta. Syvällisessä pääroolissa nähdään Delroy Lindo. Mukana on myös Jasper Pääkkönen miinanraivaajana. Lee kertoi Episodille vaarallisista kuvauksista ja huikeasta urastaan.

27.7.2020 10:45

Ohjaaja Spike Lee on tuonut esille mustien ongelmia Yhdysvalloissa 1979 lähtien. Hän aloitti lyhytfilmien tekemisellä, mutta siirtyi pitkien elokuvien pariin She’s Gotta Have It -komedialla (1986). Kolme vuotta aiemmin Lee oli kuvannut 45-minuutin mittaisen Joe’s Bed-Study Barbershop: We Cut Heads -filmin, joka oli hänen lopputyönsä New Yorkin yliopiston elokuvataiteen laitoksella. Hän sai siitä parhaalle opiskelijaelokuvalle myönnettävän Oscar-palkinnon.

Leen elokuvat ovat aina onnistuneet olemaan ajan hermolla alkaen Do the Right Thing – kuuma päivä -draamasta (1989), jossa erilaisuuden vihaaminen ja suvaitsemattomuus johtavat väkivaltaisiin yhteenottoihin Brooklynissa eräänä hyvin helteisenä päivänä.

– Kirjoitin käsikirjoituksen 1988, joten elokuvalla on 32-vuotisjuhlat tänä kesänä. Batman tuli samaan aikaan ensi-iltaan, mutta vain toinen elokuvista on edelleen ajankohtainen. Kun näkee New Yorkin poliisin kuristusotteen Do the Right Thing -leffassa, ei voi olla ajattelematta George Floydia ja muita poliisiväkivallan uhreja, Lee kertoo American Cinemathequen järjestämässä videopuheluhaastattelussa.

Poliisiväkivallan, mustien eriarvoisen kohtelun ja rasismin loppua vaativa Black Lives Matter -protestit tänä keväänä ja kesänä alkoivat, kun poliisi tappoi mustan George Floydin pidätyksen yhteydessä Minnesotassa.

Historia toistaa itseään

Näihin epäkohtiin porautuu myös Leen uusi elokuva Da 5 Bloods, jossa neljä mustaa Vietnamin sodassa taistellutta veteraania palaa vanhoille taistelutantereille hakemaan ryhmänjohtajansa jäänteitä. Suunnitelmissa on myös napata parempaan talteen kasa kultaharkkoja, jotka ryhmä löysi alas ammutusta CIA:n lentokoneesta ja hautasi maahan vuosikymmeniä sitten.

Veteraaneja näyttelevät Delroy Lindo (Malcolm X, Crooklyn, Clockers), Clarke Peters, Norm Lewis ja Isiah Whitlock Jr. Viides aseveli Chadwick Boseman nähdään takaumissa. Jasper Pääkkönen, joka ystävystyi Leen kanssa BlacKkKlansman-elokuvan kuvauksissa, näyttelee sivuroolissa Seppoa, joka on Vietnamissa raivaamassa miinoja ranskalaisen Hedyn (Mélanie Thierry) ja amerikkalaisen Simonin (Paul Walter Hauser) kanssa.

Netflixin ohjelmistoon kuuluvassa elokuvassa veteraanien matkan lomassa näytetään uutispätkiä Martin Luther King Jr:n puheista sekä Vietnamin sodasta ja sen aikana tapahtuneista mielenosoituksista Yhdysvalloissa, jonka sota jakoi kahtia. Tämä kahtiajako on myös tämän päivän protestien taustalla. Niinpä elokuvan ajoitus osui nappiin.

– En voi ottaa siitä kunniaa itselleni. Elokuvat kuvataan omalla aikataululla, ja ne tulevat ensi-iltaan, kun ovat valmiita. Maailma muuttui tänä aikana. Uskomattominta on, että ensimmäinen kohtaus, jonka kuvasin, oli BLM-aktivistien kokoontuminen, Lee kertoo.

Historia toistaa itseään, sillä ihmiset eivät opi siitä kuin korkeintaan kantapään kautta. Muutoksen saaminen on kovan työn takana.

– Näimme sen 1960-luvun mellakoissa, jotka seurasivat tohtori Kingin murhaa. Ihmisten on reagoitava voimakkaasti saadakseen äänensä kuuluville. Mutta nyt meillä on apuna kameroita joka paikassa ja jokaisen puhelimessa.

Riskinotto kannattaa

Da 5 Bloods alkaa Vietnamista, jossa nelikko tapaa toisensa ensimmäistä kertaa sodan jälkeen. Ikääntyneet aseveljet olivat sodassa tiivis ryhmä, mutta päästyään kotiin miehet kulkivat omille teilleen. Delroy Lindon näyttelemä Paul kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä ja yhä pahenevista raivokohtauksista. Niinpä hänen aikuinen poikansa David (Jonathan Majors) on mukana reissussa pitääkseen huolta isästään.

Paul kuuluu myös siihen kahdeksan prosentin joukkoon mustasta väestöstä, joka äänesti Donald Trumpia viime presidentinvaaleissa. Leen tarkoituksena on osoittaa, että valkoihoisten tavoin myöskään mustat eivät ole homogeeninen ryhmä, joka ajattelisi asioista samalla tavalla.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun miehet ovat yhdessä Vietnamin sodan jälkeen. Mikä olisi shokeeraavampaa kuin tehdä yhdestä hahmosta Agent Orangen kannattaja?

Agent Orange oli Vietnamissa käytetty kasvimyrkky, mutta se on myös Leen käyttämä nimitys presidentti Trumpista. Lindo ei ollut innostunut roolihahmonsa poliittisesta ideologiasta, mutta Lee antoi hänelle lisäaikaa totuttautua ajatukseen MAGA (Make America Great Again) -lippistä myöten. Nyt Lindon vahvaa roolisuoritusta hehkutetaan Oscar-palkinnon arvoiseksi.

– Siitä on 25 vuotta aikaa, kun työskentelimme viimeksi yhdessä eli Malcom X:n puitteissa. Lindo on ahkeroinut kaikki nämä vuodet, mutta saa vasta nyt ansaitsemaansa kunniaa. Osa viiveestä johtuu mehukkaiden roolien puutteesta. Onneksi hän pääsi vihdoin loistamaan, ylistää Lee vakinäyttelijänsä suoritusta.

Hyttysiä ja myrkkykäärmeitä

Ohjaaja paljastaa, että yksi musiikkikappaleista on oma roolihahmonsa. Kyse on Marvin Gayen klassikosta What’s Going On. Siitä kuullaan harvinainen a cappella -versio ilman säestystä, mikä tuo merkittävään kohtaukseen aavemaisen tunnelman sanoitusta myöten: ”Brother, brother, brother/ There’s far too many of you dying…”

– Marvin Gayen vanhempi veli Frankie oli kolme kertaa Vietnamissa toimien radistina. Marvin kirjoitti kappaleen hänen näkökulmastaan ja myös näki, millaisessa kunnossa sotilaat palasivat sodasta. Siksi tämä kappale on myös hahmo elokuvassa.

Gayen lisäksi elokuva on kunnianosoitus monille Vietnam-elokuville, ennen kaikkea Francis Ford Coppolan ohjaamalle Ilmestyskirja. Nyt! -mestariteokselle. Saadakseen Da 5 Bloods -rymistelylle samantyylisen ilmeen Lee kuvasi Vietnamissa mutta myös Thaimaassa, jonne hän lähti suoraan viime vuoden Oscar-gaalan ja juhlien jälkeen. Tien päällä vierähti kolme kuukautta.

– Meillä oli hauskaa, mutta työ oli raskasta. Kuvasimme kaksi kuukautta viidakossa kuutena päivänä viikossa. Siellä oli kuumaa ja kosteaa. Hyttyset olivat lautasen kokoisia. Jouduimme palkkaamaan käärmerankkurin, joka piti huolen, että kohtauksiin ei eksynyt epätoivottuja ja vaarallisia myrkkykäärmeitä.

Tie viidakkoon oli kivinen, mutta Lee ei antanut periksi. Tuottaja Lloyd Levin tarjosi ohjaajalle käsikirjoitusta nimeltä The Last Tour, kun Lee oli aloittamassa BlacKkKlansmanin kuvauksia 2017. Kyse oli Sierra Madren aarre -seikkailua muistuttavasta tarinasta, jossa neljä valkoihoista sotaveteraania palaa Vietnamiin. Oliver Stone oli aikeissa istua ohjaajantuoliin, mutta muutti mielensä. Lee piti materiaalista, mutta vaihtoi nimen lisäksi päähenkilöiden ihonvärin kirjoittajapartnerinsa Kevin Willmottin (BlacKkKlansman) kanssa.

– Olin 10 vuoden ikäinen, kun Vietnamin sota alkoi. Se oli ensimmäinen sota, joka näytettiin televisiossa. Katsoin lähetyksiä joka päivä vanhemman veljeni kanssa. Sen myötä aloin katsoa myös sotaelokuvia.

Leen toiseen maailmansotaan sijoittuva Santa Annan ihme -sotafilmi (2008) kertoo myös mustien sotilaiden kokemuksista.

Uusi aluevaltaus

Leen edellinen elokuva BlacKkKlansman sai kuusi Oscar-ehdokkuutta ja voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin 2019. Se oli niin yleisön kuin kriitikoiden suosikki sekä kaupallinen menestys takoen lähes 95 miljoonaa euroa. Da 5 Bloodsia pidettiin silti taloudellisena riskinä, eikä yksikään studio halunnut sitoutua siihen.

Netflix oli viimeinen vaihtoehto. Myös suoratoistopalvelu vastusti takaumien kuvaamista 16 mm:n kameralla, mutta Lee sai tahtonsa läpi. Hyvä niin, sillä filmin käyttäminen tuo kohtauksiin juuri tarvittavaa ajan patinaa.

Elokuvan oli tarkoitus tulla myös teatterilevitykseen, mutta se on edelleen epävarmaa. Lee on sanonut, että ei itse aio mennä elokuviin, ennen kuin koronavirukseen on rokote.

Draama on kirinyt hyvin aikaisessa vaiheessa Oscar-ehdokkaaksi, mutta sitä on kritisoitu liian alleviivaavasta käsittelytavasta ja sanoman toitottamisesta. Monen mielestä vähempikin saarnaaminen olisi riittänyt. Lee, jonka äiti oli opettaja, puolustaa rooliaan tiedonvälittäjänä.

– Suvussani on paljon opettajia. En voi sen takia kuulua niihin ihmisiin, jotka valittavat, miten nuori sukupolvi ei tiedä mistään mitään. Jos he eivät tiedä jotain, se johtuu siitä, että vanhempi sukupolvi ei opettanut heitä. En itsekään tiennyt, että tietyt henkilöt, joiden patsaita on viime aikoina kaadettu, omistivat orjia. Heistä kerrottiin koulussa aivan muita asioita. Meidän perustietomme historiasta ovat olleet hataralla pohjalla, ohjaaja päivittelee.

Lee on pysynyt kiireisenä, sillä hänen HBO:lle kuvaamansa dokumentti David Byrnen Broadway-musikaalista American Utopia valmistuu jo tänä vuonna. Musikaalit ovat ohjaajalle uusi aluevaltaus, vaikka hänen elokuvissaan on ollut musikkinumeroita. Hän on aina innokas oppimaan uutta.

– Pidän musikaaleista, vaikka en ole tehnyt niitä aiemmin. Ne kuitenkin kiinnostavat minua ja vaikuttavat sopivalta haasteelta, vihjaa Lee tulevista projekteista.

Teksti: Johanna Juntunen
Kuvat: Netflix

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia