Yle: Aku Louhimiehen uudessa suurtuotannossa vakavia ongelmia: ”Ihmisiä yritetään riistää”

Yle on haastatellut uuden toimintasarjan kuvauksiin osallistuneita ihmisiä, jotka kertovat tapahtumista yhteneväisesti.

15.9.2023 18:30

Ohjaaja Aku Louhimiehen tekeillä oleva tuotanto, toiminnallinen suursarja Konflikti, on Ylen mukaan pahoissa ongelmissa.

Ylen laajassa artikkelissa kerrotaan, että sarjaa tehdään työehdoista ja rahasta tinkien. Yle on haastatellut kuutta sarjan kuvauksiin osallistunutta ihmistä, jotka kertovat tapahtumista yhteneväisesti.

MTV:n ja C Moren tilaama Konflikti on toimintasarja, joka sijoittuu pieneen suomalaiseen rannikkokaupunkiin. Asukkaat valmistautuvat viettämään juhannusta, kun tuntemattomat erikoisjoukot ottavat yllättäen alueen haltuunsa.

Konfliktin tuotantoyhtiö on Aku Louhimiehen ja Andrei Alénin omistama Backmann & Hoderoff. Alén tunnetaan myös näyttelijänä, ja hänen esikoisohjauksensa Hirttämättömät tuli ensi-iltaan keväällä.

Konfliktia on kuvattu toukokuusta alkaen Kouvolassa, Kotkassa ja Hangossa. Puolustusvoimat on ollut mukana tuotannossa. Käytössä on ollut armeijan kalustoa, ja avustajina on käytetty varusmiehiä. Kuvausryhmä on majoittunut kasarmeissa.

”Nyt tehdään Suomen suurinta sarjaa loistavien tekijöiden kanssa. Tällaista aihetta ei ole nähty aikaisemmin. Ei täällä eikä muuallakaan”, Andrei Alén kertoi tiedotteessa huhtikuussa.

Alén kertoo nyt Ylelle, että kaikki tuotannossa on mennyt suunnitelmien mukaan, ja muutoksiin on pystytty reagoimaan tarvittavalla tavalla.

Hollywoodissa suurtuotannoissa on yleensä ammattiliiton edustaja kuvauksissa mukana tarkkailemassa, että sopimuksia noudatetaan ja kaikki sujuu tekijöiden ja näyttelijöiden etujen mukaisesti. Liitot ovat Hollywoodissa vahvoja, mistä kertoo myös meneillään oleva suurlakko.

Suomessa tekijöiden etuja ei ilmeisesti valvota yhtä tarkkaan, sillä Ylen haastattelemat kuvausryhmän jäsenet kertovat pahoista ongelmista.

Valoteknikko ja päävalaisija jättivät alihankkijoina sopimuksen kokonaan allekirjoittamatta, koska ehdot tuntuivat kohtuuttomilta.

”Tämä Konflikti on paskiten hoidettu tuotanto koko urani aikana. Ihmisiä yritetään pelkästään riistää”, päävalaisija Jani Pinomaa kertoo.

Kokenut valoteknikko Jouni Välitalo taas totesi, että ”työolot eivät olisi millään mittarilla vastanneet edes pienellä budjetilla tehdyn tv-sarjan tasoa”.

Louhimiehen tuotantojen ongelmista on ennenkin noussut uutisia. Suomen Kuvalehti kertoi vuonna 2017 Tuntemattoman sotilaan kuvauksien puutteellisista työolosuhteista ja huonosta ennakkosuunnittelusta. Vuonna 2018 syntyi laaja kohu, kun näyttelijät toivat julkisuuteen kokemuksiaan huonosta kohtelusta Louhimiehen ohjauksessa.

Konflikti-sarjassa näyttelevät muun muassa Peter Franzén, Sara Soulié ja Pirkka-Pekka Petelius. Sarjan julkaisuajankohtaa ei ole vielä kerrottu.

Lisää luettavaa