Nyt Viaplayssa: Operaatio Mincemeat on uskomaton tositarina toisesta maailmansodasta

Tositapahtumiin perustuva sotadraama kertoo ovelasta suunnitelmasta, jolla hämättiin natsi-Saksan joukkoja.

28.02.2024
Mainos

Toisen maailmansodan tapahtumista kertovia elokuvia ilmestyy tasaisin väliajoin, eikä niiden suosio tunnu hiipuvan. Sota tarjoaakin elokuvantekijöille mahdollisuuden kertoa hyvin erilaisia tarinoita – aina ei tarvitse keskittyä pelkkiin taisteluihin.

Vuoden 2021 brittielokuva Operaatio Mincemeat on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka sopii sellaisillekin katsojille, jotka vieroksuvat sotaelokuvien väkivaltaa. Toiseen maailmansotaan sijoittuva elokuva kertoo Ison-Britannian armeijan ovelasta hämäyssuunnitelmasta. Sillä haluttiin hämätä Hitler uskomaan, että liittoutuneet olisivat hyökkäämässä Kreikkaan, kun todellinen päämäärä oli Sisilian valtaaminen takaisin natseilta.

Tutustu elokuvaan tarkemmin tästä!

Vuonna 1943 Iso-Britannia kävi ankarasti toista maailmansotaa. Merivoimien upseeri Ewen Montagu (Colin Firth) pysyttelee Englannissa, kun hänen vaimonsa ja lapsensa matkustavat turvaan Yhdysvaltoihin. Montagu keskeyttää lakimiehen työnsä liittyessään Twenty-komiteaan, brittiläisen MI5-tiedusteluorganisaation vastavakoiluosastoon.

Montagu kehittelee kollegansa Charles Cholmondeleyn (Matthew Macfadyen) kanssa nerokkaan suunnitelman, joka saa nimen operaatio Mincemeat. Sen tarkoituksena on lähettää Espanjan rannikolle ruumis, ja sen mukana väärennettyjä asiakirjoja. Kun saksalaiset löytävät ruumiin, he uskovat asiakirjojen vahvistavan hyökkäyksen Kreikkaan. Kuolleelle miehelle on kuitenkin keksittävä uskottava taustatarina. Siinä kuvaan astuu mukaan toimistosihteeri Jean Leslie (Kelly Macdonald)

Operaation toteuttamista varten Montagu ja Cholmondeley hankkivat kodittoman kulkurin ruumiin, joka esittää brittiläistä majuria. Jean värvätään esittämään upseerin kuvitteellista kihlattua. Operaatio kuitenkin monimutkaistuu, kun kuolleen miehen sisar haluaa kieltää sen täytäntöönpanon. Lisää ongelmia tulee, kun Montagun veljen epäillään vakoilleen Neuvostoliitolle.

Lopputulos on kiinnostava elokuva tositapahtumasta, joka vaikuttaa täysin uskomattomalta

Ohjaaja John Madden tunnetaan muun muassa Oscar-palkitusta elokuvasta Rakastunut Shakespeare. Hän on rakentanut uskomattomasta tositarinasta viihdyttävän ja jännittävän kokonaisuuden. Firthin ja Macfadyenin välillä on mainiota kemiaa, mikä tekee heidän yhteisistä kohtauksistaan nautittavaa katsottavaa.

Katso elokuvan traileri ja tutustu tarkemmin tästä!