Omassa lajissaan täydellinen elokuva – Sarjakuvafilmatisointi Dredd nyt Viaplayssa

Sarjakuvan synkkä maailma on luotu harvinaisen onnistuneesti. Karl Urban on loistava tuomarin roolissa.

28.02.2024
Mainos

Vuonna 2012 ilmestynyt Dredd ei ehkä juoneltaan tai näyttelijäsuorituksiltaan tuo mitään uutta, mutta omassa lajissaan se on täydellinen elokuva. 

Tulevaisuuden maailmassa poliisi, valamiehistö ja tuomion täytäntöönpanija on niputettu yhteen pakettiin. Vuonna 2080 Yhdysvallat on ydinsotien autoittama paikka. Itärannikolla sijaitsee kaupunki nimeltä Mega City One, joka tunnetaan väkivaltaisuudestaan ja vakavista rikoksistaan.

Nämä tuomareiksi kutsutut lainvartijat toteuttavat kutsumustaan luhistuneessa yhteiskunnassa, jossa ihmiset joutuvat elämään yhdessä jättipilvenpiirtäjissä. Pari lainvartijaa joutuu taistelemaan tiensä jättimäisen kerrostalolinnoituksen läpi kerros kerrokselta kohti julmaa huumepomoa. 

Tutustu elokuvaan tarkemmin tästä!

Karl Urban esittää tuomareista yrmeintä ja tehokkainta. Inhimillisempänä hahmona mukaan on tuotu uusi alokas, tuomari Anderson (Olivia Thrilby). Hän on läpäissyt tuomarin pääsykokeen vain niukasti, mutta hänen telepaattiset kykynsä ovat tehneet vaikutuksen.

Karl Urban ei yritäkään tuoda Judge Dreddille muuta luonnetta kuin tehokkaan oikeudentajun ja säännönmukaisesti alaspäin sojottavat suupielet. Mikä tärkeintä, hän ei luovu tuomareiden kasvot peittävästä kypärästään, kuten Sylvester Stallone teki vuoden 1995 elokuvassa Judge Dredd – tuomari. Sitä sarjakuvan fanit eivät ole vieläkään antaneet anteeksi.

Elokuvaan luotu universumi on tyylikäs sekoitus sarjakuvien dystopiaa ja modernia kaupungistunutta maailmaamme. Sille on rakennettu omintakeisen visuaalinen, yhtä aikaa uskottava ja luonnottoman futuristinen ulkoasu. Jo sarjakuvassa yhteiskuntasatiirin ja coolin toimintasankarin yhdistelmä hätkähdytti. Elokuvassa tämä synkkä maailma on toteutettu harvinaisen onnistuneesti. 

Ohjauksesta vastaa pätevä brittitekijä Pete Travis. Käsikirjoittajana ja tuottajana toiminut Alex Garland puolestaan on monipuolinen elokuvantekijä, joka tunnetaan monista Danny Boylen elokuvista (28 päivää myöhemmin, Sunshine) sekä omista ohjaustöistään (Ex Machina, Men, Civil War).

Dreddille toivottiin pitkään jatko-osaa, mutta monien fanien pettymykseksi uusi elokuva on toistaiseksi jäänyt tekemättä. Myös uusi televisiosarja on ollut pitkään kehitteillä. Dreddin tulevia seikkailuja odotellessa voi kuitenkin palata tähän vuoden 2012 elokuvaan, joka on nyt lisätty Viaplayn valikoimaan.

Katso elokuvan traileri ja tutustu tarkemmin tästä!