Disney Plus lisää löylyä – Tässä kisassa on yksi iso häviäjä, eikä se ole Netflix

Jos haluaa tilata vain yhtä suoratoistopalvelua, alkaa olla vaikea valita.

Netflix on ollut suoratoistopalveluista pitkään kaikkein suosituin. Kilpailu kiristyy kuitenkin koko ajan. Kun Disney Plus tuli markkinoille viime syyskuussa, siitä tuli Netflixille kova vastustaja. Nyt Disney Plus vahvistaa asemaansa entisestään lanseeraamalla 23. helmikuuta uuden Star-brändin.

Joidenkin aikuisten leffaharrastajien mielestä Disney Plus ei ole kiinnostava, koska suuri osa elokuvista ja sarjoista on suunnattu koko perheelle. Olen kuullut kommentteja, että ei siellä ole katsottavaa kuin lapsille.

Se ei ole aivan totta, sillä alusta alkaen Disney Plussallakin on ollut myös aikuisille katsojille sopivaa sisältöä. Lapsilta kiellettyä toimintaa tai kauhua sieltä ei ole tosin löytynyt. Jos Saksikäsi Edward tai Avatar ovat palvelun rankimmat elokuvat, niin kyllä se jotain kertoo. Aikuisten laatudraamojakin on ollut vaikea löytää.

Nyt kun Star-brändi lisätään pakettiin, puheet lasten suoratoistopalvelusta voi lopettaa. Star sisältää juuri sellaista aikuisten katsottavaa, jota monet elokuvien ja sarjojen suurkuluttajat ovat kaivanneet. Siihen kuuluu laadukkaita alkuperäissarjoja aivan kuin Netflixillä, suosittuja FX-kanavan sarjoja sekä laaja kattaus Fox-studion elokuvia, jotka ovat nykyään Disneyn omaisuutta.

Jos selaa julkaisupäivänä katsottavaksi tulevien sarja- ja elokuvanimikkeiden listaa, suorastaan hengästyy. Mukana on moderneja klassikoita Commandosta Pretty Womaniin sekä vaikkapa Fox Searchlightin Oscar-palkittuja laatuelokuvia, kuten The Grand Budapest Hotel tai Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Disney Plus -palvelun hinta nousee Star-brändin lisäämisen myötä, mutta se on edelleen kilpailukykyinen ja esimerkiksi halvempi kuin Netflix. Jos haluaa tilata vain yhtä suoratoistopalvelua, alkaa olla vaikea valita. Luultavasti moni maksaakin jo useaa kuukausimaksua.

Kuka pudotuspelissä häviää? Ehkä Netflix menettää jonkin verran tilaajia tai ainakin kasvu hidastuu. HBO Nordicin sisältö saattaa kärsiä, sillä FX-kanavan tuotantoa on nähty aiemmin siellä. HBO Nordic näyttää vastaavan haasteeseen, sillä sarjoihin aiemmin keskittynyt palvelu satsaa keväällä elokuviin julkaisemalla samaan konserniin kuuluvan Warner-studion elokuvia. HBO Nordiciin on tulossa muun muassa odotettu Justice Leaguen uusi leikkausversio, Wonder Woman 1984 ja Tenet. Kaikki tarjouksia, joista leffafanin on vaikea kieltäytyä.

Yksi selvä häviäjä kisassa on jo pitkään ollut tallennepuoli. Ne rahat, mitkä ennen pistettiin dvd- ja blu-ray-levyihin, todennäköisesti käytetään nyt useampaan kuukausimaksuun. Elokuvalippuihin menevä rahakin on viime aikoina jäänyt säästöön, joten on varmaan helppo tilata hyvällä omallatunnolla useampaakin kuukausittain suoratoistopalvelua – varsinkin kun ne antavat rahalle vastinetta. Suurin ongelma onkin valinnan vaikeus, sillä yksi palvelu ei edelleenkään pysty tarjoamaan täydellistä kattausta.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Miksi suoratoiston katsojaluvuista ei ole saatavana kunnollisia tilastoja? Tässä selitys

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut