kirjoittajat: Mikael Helenius

You’re Next

Yhdysvalloissa yksi kuumimmista uusista elokuvagenreistä on mumblegore. Kyse on pari-kolmekymppisten ohjaajien pienen budjetin kauhuelokuvista, joiden hahmot ovat indiedraamoista kauhuun eksyneitä mutisevia hipstereitä. Hahmot – joita näyttelevät usein muut ohjaajat ja samat vakionaamat – ovat arkisuudessaan melkoinen vastakohta vanhempien slasher-kauhujen nuorille mannekiineille. Elokuvat keräävät ensisijaisesti yleisöään festivaaleilla. Välillä jokin niistä pääsee suurempaan levitykseen, kuten antologiat V/H/S ja V/H/S 2.

The Butler

The Butler onnistuu siinä, mitä se yrittääkin: Se on kattavin afroamerikkalaisten kansalaisoikeusliikehdinnästä kertova elokuva, joka kuvaa onnistuneesti myllerrysten taustoja, tapahtumien kulkua ja liikehdinnän nopeutta. Tärkeimmistä taisteluista ei ole kauan. Julkinen keskustelu ja politiikka ovat muuttuneet nopeasti, ja Yhdysvallat on toinen maa kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Elokuva tarjoaa siihen tärkeää perspektiiviä.

Pioneer – sukellus meren syvyyksiin

Pioneer – sukellus meren syvyyksiin on uusi pohjoismainen rikostrilleri, joka ei monien aikaisempien lailla pohjaudu menestysdekkariin. Pienen komitean käsikirjoittama elokuva sijoittuu 1980-luvun Norjaan, jossa on juuri löydetty suuri öljyesiintymä meren pohjasta. Öljyn kuljettamiseen tarvitaan putki, ja sitä rakentamaan koulutetaan sukeltajia.

Millerit

Kun nuorisojoukko ryöstää huumekauppias Davidin pilvikätkön ja rahat, antaa huumepomo tälle mahdollisuuden salakuljettaa Meksikosta ”hieman” pilveä. Yksin David ei voi lähteä, sillä mies pysäytettäisiin rajalla varmasti. Harhautukseksi hän palkkaa ”lapsikseen” kodittoman tytön ja yksinäisen pojan sekä ”vaimokseen” naapurissa asuvan stripparin. Yhdessä he ovat Millerit, maailman tavallisin perhe viattomalla Meksikon-reissulla.