Tänään tv:ssä: ”Irrottaa useita nauruja” – Anarkistisen hauska komedia vuodelta 2003

IMDb-arvosana 7,1.

Vuonna 2003 valmistunut School of Rock on rento komedia ikääntyvästä rock-kitaristista, joka akuutissa rahantarpeessa huijaa itsensä sijaisopettajaksi perikonservatiiviseen kouluun. Jack Black on elementissään teini-iän kapinavaiheeseen juuttuneena kolmeviitosena rokkari Deweynä, joka ratkoo kohdalleen kasautuneita ongelmia komediallisin seurauksin.

Ensin rock-vaiheen taakseen jo jättänyt ja oikeisiin töihin mennyt kämppäkaveri Ned (roolissa käsikirjoittaja Mike White) uhkaa Dewey’ä häädöllä nurkistaan mikäli 2.200 dollarin vuokrarästit eivät realisoidu. Heti sen jälkeen Deweyn johtama rock-yhtye erottaa hänet riveistään. On pakko tehdä jotakin, ja kun sijaisopettajaa etsivä laatukoulun rehtori (Joan Cusack) soittaa Deweylle luullen puhuvansa Nedille, tämä hyödyntää sekaannusta ja pestautuu työhön kämppäkaverinsa nimellä ja maineella.

Aluksi slacker-henkisen rokkarin johtama koulunkäynti on pelkkää välituntia, mutta kuultuaan 10-vuotiaita oppilaitaan soittotunnilla Dewey löytääkin näiden kanssa yhteisen sävelen. Hän ryhtyy kokoamaan lapsista ympärilleen uutta yhtyettä, ja äkkää samalla tilaisuuden kostaa petollisille yhtyekavereilleen. Mikäpä olisikaan sen herkullisempaa kuin päihittää nämä bändikilpailussa 10-vuotiaista kootun rock-yhtyeen nokkamiehenä?

School of Rock on riemastuttavan hauska, erittäin hyvin kirjoitettu komedia, jonka pääosassa Jack Black tekee upean roolin. Runsaasti hauskuutta irtoaa anarkistisen menon tuomisesta vakavan arvokkaaseen kouluympäristöön, sekä siitä ristiriidasta joka syntyy kun siisteihin koulupukuihin sonnustautuneet pikkuiset tytöt ja pojat alkavat opetella rosoisten rock-tähtien elkeitä.

Ohjaaja Richard Linklater tuli tunnetuksi 90-luvun alussa nuorison kuvaajana elokuvillaan Slacker (1991) ja Surutta sekaisin (1993). Linklater on School of Rockin aihepiirin parissa kuin kotonaan ja korostaa herkullisesti rock-kulttuurin aidon kapinallisuuden tärkeyttä. Sittemmin ohjaaja on tehnyt myös vakavampaa draamaa, kuten muun muassa ylistetyn Boyhoodin (2014).

School of Rock onnistuu loistavasti sellaisessa missä harvoin onnistutaan. Vaikka se on suureen lapsilaumaan sijoittuva jenkkikomedia, se ei siitä huolimatta kaadu umpityhmään ipanahuumoriin. School of Rockin 10-vuotiaat eivät ole käveleviä kliseitä joina vanhemmat heidät haluaisivat nähdä, vaan toisistaan selkeästi erottuvia yksilöitä ominaispiirteineen.

Nautittavasta dialogista irtoaa useita nauruja, eikä tilannekomiikkaa esiin heruteltaessa karteta myöskään hyvän ja huonon maun välisiä harmaita alueita, mistä vielä lisäpisteitä.

Elokuva nähtiin jo sunnuntaina FOX-kanavalla, mutta luvassa on vielä kaksi lisäesitystä.

  • Ti 23.02.2021 klo 23.00
  • La 27.02.2021 klo 00.00

Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut