5 faktaa Saving Private Ryan -elokuvasta – perustuu osittain tositarinaan

Klassikkoleffasta puiminen on aina silloin tällöin paikallaan.

1. Elokuva perustuu neljän Nilandin veljeksen tarinaan, jotka kaikki palvelivat Yhdysvaltain armeijassa toisen maailmansodan aikana. Kolmen heistä uskottiin kuolleen taisteluissa, jolloin viimeinen veli vapautettiin palveluksesta ja vietiin takaisin Yhdysvaltoihin, ettei perhe menettäisi kaikki poikiaan. Yksi veljeksistä löytyi myöhemmin elävänä, kun hän onnistui pakenemaan japanilaiselta vankileiriltä.

2. Steven Spielberg inspiroitui ohjaamaan elokuvan isänsä muiston kunniaksi. Arnold Spielberg palveli aikoinaan Yhdysvaltain armeijan viestimiehenä. Hän oli radio-operaattori toisen maailmansodan aikana Burmassa, B-25-pommikoneessa.

3. Robin Williams auttoi Matt Damonia saamaan elokuvasta roolin. Hän esitteli näyttelijän Spielbergille Will Hunting -elokuvan harjoitusten aikaan. Kaikki kolme olivat tuolloin Bostonissa, sillä Spielberg kuvasi siellä Amistad-elokuvaa. Kaksi viikkoa tapaamisen jälkeen Spielberg ehdotti Damonille Ryanin roolia.

4. Tom Sizemorella oli elokuvassa jatkuva potkujen uhka. Hänellä on maine päihteiden väärinkäyttäjänä ja näyttelijä oli tuolloin heroiinikoukussa. Spielberg sai pidettyä Sizemoren kuivilla uhkaamalla antaa tälle potkut, vaikka kyseessä olisi viimeinen kuvauspäivä, mikäli hän reputtaa huumetestissä.

5. Elokuvan avauskohtausta ei kuvattu Omaha Beachilla ranskalaisten kuvausrajoitteiden vuoksi. Spielberg löysi melkein identtisen rannan Irlannista, jossa vaikuttava kohtaus saatiin purkitettua. Alkukohtauksen kuvaus maksoi 12 miljoonaa dollaria. Koko elokuvan budjetti oli vain 70 miljoonaa dollaria. Spielberg ei yllättävää kyllä tehnyt kohtausta varten lainkaan kuvakäsikirjoitusta.

Lähde: Mental Floss

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut