Cannesin erikoisin yhdistelmä: Spike Lee, Elton John ja musiikkivideoiden uusi tuleminen

Uskomatonta mutta totta: jotkut Elton Johnin isoimmat hitit eivät koskaan saaneet oma musiikkivideota. Vaikka Tiny Dancer, Rocket Man sekä Benny and the Jets olivat edelläkävijöitä, ne saivat tulla toimeen ilman videotukea. Ainakin tähän päivään asti.

Vaikka Cannesissa pääosassa ovat elokuvat, se toimii laukaisualustana… lähes kaikelle mitä voi kuvitella. Esimerkiksi, kuten Episodille vastikään selvisi, Youtuben tukemalle, kansainväliselle musiikkivideokilpailulle The Cut, jonka inspiraationa ovat Elton Johnin kappaleet.

Kutsuvierastilaisuudessa ärsyttävän nuoret voittajat jakoivat lavan niin legendaarisen muusikon kuin elokuvaohjaaja Spike Leen kanssa. Ennen kuin Lee päätti pyhittää elämänsä kaikille lähietäisyydelle eksyville suuttumiselle, hän itse asiassa teki yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa kuin Michael Jackson, Public Enemy ja Eminem.

– Tämä ei ole tuubaa. Elton John, Bernie Taupin ovat sankareitani! julistaa Lee, jonka oli tarkoitus toimia tilaisuuden vetäjänä ennen kuin hän unohti sen noin puolivälissä. – Minulla on teille hienoja kyssäreitä ja tässä yksi kovimpia. Olen ollut paljon tekemisissä muusikoiden kanssa ja minua kiinnostaa aina: miten kappaleenne ovat syntyneet?

– Kaikki lauluni tulevat Bernie Taupinilta, vastasi brittimuusikko. – Hän kirjoittaa lyriikat ja sitten minä yritän kirjoittaa niihin melodian. Emme ole ikinä työskennelleet samassa huoneessa ja olemme tehneet yhteistyötä 50 vuotta. Sorry Seems to Be the Hardest Word on ainut tapaus, jolloin asiat menivät toisessa järjestyksessä.

– Myös Don’t Go Breaking My Heart, jonka teimme puhelimessa, lisää Taupin, joka tilaisuudessa juhli myös 67-vuotispäiviään. – Minä olin Torontossa ja Elton Barbadoksella. Hän soitti minulle, pisti musiikin pyörimään ja minä sanoin: ”Anna minulle viisi minuuttia.”

Oli järjestys mikä hyvänsä, lopputulokset puhuvat puolestaan. Elton sanoo, ettei yhteistyö ole koskaan muuttunut tylsäksi.

– Bernie on tarinoiden kertoja, enkä ikinä tiedä millaisen tarinan saan. Niin kävi myös näiden kolmen hienon voittajan päättäessä osallistua kilpailuun: he kuulivat laulun ja heidän oli visualisoitava se.

Ja sen he tekivät. The Cut -tuomarit eli DreamWorks Animationin perustaja Jeffrey Katzenberg, Oscarin voittanut ohjaaja Barry Jenkins ja Grammy-palkittu musiikkivideo-ohjaaja Melina Matsoukas valitsivat voittajiksi Jack Whiteleyn ja Laura Brownhillin, Max Weilandin sekä iranialaisen elokuvantekijä Majid Adinin. Adin päätti pohjata animoidun näkemyksensä Rocket Manista kokemuksiinsa pakolaisena.

– En voi uskoa tätä todeksi, Adin myöntää englanninkieltä tapaillen. – Muutama kuukausi sitten nukuin autossa, nyt on lounastamassa Elton Johnin kanssa Cannesissa. Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta todella pitkään aikaan kun olen tullut johonkin maahan rikkomatta mitään lakeja, hän lisää melko sydäntäsärkevästi.

Voittajavideoiden esittelemisen lisäksi Elton John ja Bernie Taupin (kuvassa vuonna 1968 / eltonjohn.com) muistelivat omia vaatimattomia lähtökohtiaan. Hehän tapasivat ensi kertaa, kun toinen oli vasta 17-vuotias ja toinen kaksikymppinen.

– Olin yhtyeessä, joka soitti kabareeklubeissa lounastaville ihmisille. Vihasin sitä, Elton John tunnustaa. – Niinpä vastasin musiikkilehdessä olleeseen ilmoitukseen, jossa etsittin laulaja/lauluntekijää. En ollut tuolloin kovin itsevarma, olin pulleanpuoleinen ja ujo. Mutta menin sinne ja sanoin: “Osaan laulaa, mutta en osaa sanoittaa.” Tyypillä siellä oli pöytä täynnä avaamattomia kuoria ja hän antoi minulle yhden. Hän antoi minulle Bernien.

Yhteistyö alkoi lähes välittömästi.

– Se vaati uskoa, mutta niin näiltäkin tyypeiltä. Hekin vastasivat ilmoitukseen, muusikko muistuttaa. – Me emme olleet MTV-sukupolvea ja olen tyytyväinen siitä. Pidimme itseämme taiteilijoina. Silti, videot voivat korostaa musiikkia. Ne auttavat pääsemään kappaleisiin sisälle, ja niin nämäkin voittajat ovat tehneet. Maailma on juuri nyt paska paikka, joten on mahtava tietää, että siellä on vielä paljon upeita, lahjakkaita nuoria. Rakastan mennyttä, mutta etsin aina uutta.

Ilmeisesti niin ajattelee myös Taupin.

– Nämä ovat olleet meidän laulujamme niin kauan, että minusta on mahtavaa, kun niihin piikitetään vähän nuoruutta. Se antaa niille uutta elämää, hän toteaa.

– Vähän kuin ne olisivat saaneet botoxia, Elton John kuittaa tyypilliseen tapaansa.

Katso uusi Rocket Man -video alta:

Lisää tietoa The Cut -kilpailusta löytyy alla olevasta videosta:

Teksti: Marta Bałaga – Cannes

(Kuvassa Elton John lavalla vuonna 1974 / eltonjohn.com)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut