Christopher Nolan pelkäsi aiemmin Robert Downey Jr:ää – syynä karut huhut

Downey Jr sai aikoinaan apua Mel Gibsonilta uransa kääntämiseen.

15.2.2024 04:30

Robert Downey Jr näytteli viime vuoden hittielokuvassa Oppenheimer. Sen ohjasi Christopher Nolan, ja hänen ei varmasti tarvinnut katua Downey Jr:n palkkaamista. Aiemmin olisi voinut käydä toisin.

Downey Jr ja Nolan tapasivat ensimmäisen kerran jo 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Downey Jr oli kiinnostunut näyttelemään Batman Begins (2005) -elokuvan pahista Linnunpelätintä.

Nolan ei ollut tuolloin halukas palkkaamaan tulevaa Iron Man -tähteä. Hän puhui asiasta New York Timesin haastattelussa, jossa oli mukana myös Downey Jr.

– Hän oli kohtelias ja kaikkea sellaista. Mutta kyllä sen huomaa, kun joku on ikään kuin: ”Tästä ei tule mitään.” Nolan sanaili.

– Tiesin sataprosenttisesti, ettet ollut se tyyppi (Linnunpelätin), Nolan sanoi haastattelussa Downeylle.

Roolin sai Cillian Murphy, joka on Nolanin vakionäyttelijä. Hänet nähtiin myös Oppenheimerissa.

– Se oli päässäni jo roolitettu. Mutta olin aina halunnut tavata sinut, Nolan paljasti.

– Olin suuri ihailijasi, ja halusin siksi itsekkäästi tavata. Mutta minä myös hiukan pelkäsin sinua, ohjaaja jatkoi.

Nolanin pelot johtuivat hänen kuulemistaan huhuista. Downey Jr:llä on historiaa ongelmallisesta päihteidenkäytöstä uransa aiemmalla puoliskolla.

– Olin kuullut kaikenlaisia tarinoita, että olit hullu. Tapaaminen oli vain muutama vuosi sen jälkeen, kun viimeiset tarinat sinusta olivat tulleet julki, Nolan sanoi.

Robert Downey Jr elokuvassa Oppenheimer.

Vankilassa istumissa ja huumeiden käyttöä

Päihteiden käytön lisäksi Downey Jr. joutui tekemisiin virkavallan kanssa 90-luvulla. Tapauksia oli useampia, ja hänet muun muassa pidätettiin heroiinin, kokaiinin ja lataamattoman aseen hallussapidosta.

Hän selvisi aluksi ehdonalaisella, mutta rikkoi ehdonalaismääräyksiä. Downey Jr joutuikin vuonna 1996 lähes neljäksi kuukaudeksi vankilaan, koska jätti väliin tuomioistuimen määräämän huumetestin.

Kolme vuotta myöhemmin hänet tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen, koska hän jätti jälleen huumetestin tekemättä. Hän vapautui 15 kuukauden istumisen jälkeen, mutta hänet pidätettiin jälleen neljän kuukauden kuluttua huumeiden hallussapidosta.

Hän sai kohujen jälkeen roolin Ally McBeal -sarjasta, ja nappasi siitä Emmy-ehdokkuuden sekä Golden Globe -palkinnon. Siitä huolimatta hänen pestinsä sarjassa päättyi ikävästi, sillä Downey Jr erotettiin sarjasta, koska hänet pidätettiin jälleen kerran huumeiden käytöstä.

Robert Downey Jr ja Calista Flockhart sarjassa Ally McBeal.

Näyttelijäkollegan apu saattoi olla käänteentekevä hetki

Downey Jr pääsi lopulta kuiville, ja siinä häntä auttoi Mel Gibson. Näyttelijät olivat tuttuja, sillä he työskentelivät Air America -elokuvassa vuonna 1990.

– Mel kehotti minua olemaan luopumatta toivosta, ja kehotti minua löytämään uskoni. Sen ei tarvinnut olla hänen tai kenenkään muunkaan uskoa, kunhan se perustui anteeksiantoon, Downey Jr sanoi vuonna 2012 American Cinemathequen tapahtumassa Los Angelesissa.

Laulava salapoliisi.

Downey Jr:n riippuvuus oli tehnyt hänestä käytännössä työttömän, sillä Hollywood oli kääntänyt hänelle selkänsä. Gibson kuitenkin tarjosi Downey Jr:lle roolia elokuvassa Laulava salapoliisi (2003).

– En saanut töitä, joten hän valitsi minut päärooliin elokuvaan, joka oli itse asiassa kehitetty hänelle, Downey paljasti.

– Ja hän piti katon pääni päällä. Ja piti ruoan pöydässä.

– Hän sanoi, että jos ottaisin vastuun vääryyksistäni ja jos syleilisin sieluni sitä puolta, joka oli ruma – hän kutsuu sitä kaktuksen halaamiseksi – jos halaisin kaktusta tarpeeksi kauan, minusta tulisi nöyrä mies ja elämäni saisi uuden merkityksen, Downey Jr sanoi puheessaan.

Liemissä keitetty tähti onnistui kääntämään elämänsä suunnan, ja viimeistään vuonna 2008 koitti uusi aikakausi, kun hänen uransa lähti uskomattomaan nousukiitoon Iron Man -roolin ansiosta. Vielä tuolloinkin häntä pidettiin epävarmana valintana, mutta häntä suositteli rooliin ainakin näyttelijä Terrence Howard.

Lue täältä, miksi Howardin ja Downeyn välit menivät myöhemmin poikki: Robert Downey Jr:lle kaavailtiin toista Marvel-roolia ennen Iron Man -valintaa – Episodi.fi

Lähde: Collider, Variety, NME, People, Far Out Magazine, CBM

Lisää luettavaa