”Ei tarvitse edes näytellä” – Tämä elokuva sopii Clint Eastwoodille täydellisesti

IMDb-arvosana 7,0.

5.9.2022 10:30

Hollywood-legenda Clint Eastwood esittää pääosaa vuoden 2018 elokuvassa The Mule, jonka hän myös ohjasi.

Eastwoodin esittämä Earl on 90-vuotias sotaveteraani ja puutarhuri, joka pelastaa henkilökohtaisen konkurssinsa ryhtymällä huumekartellin kuriiriksi. 

Prologina vuonna 2005 Earl osallistuu kukka-alan messuihin, jossa hän naurahtaa Internet-kioskin edessä unohtaen tyystin tyttärensä Iriksen häät. Päänsilityksiä ei ole luvassa. Tarina siirtyy 12 vuotta eteenpäin, Earlin avioliitto on enää vain etäinen muisto, ja Internetin kaupankäynti on vienyt nujerretun mutta ylpeän vanhan miehen vararikkoon ja talon lunastukseen. Allaan hänellä on ikivanha pickup-auto ja sen lavalla hänen maallinen omaisuutensa.

Earl suuntaa nyt jo aikuisen Ginnyn häidenalusbrunssille, jossa hän ei koe itseään tervetulleeksi. Hän tapaa Ricon (Victor Rasuk), joka ehdottaa Earlille liiketoimintaa.

Earl voisi alkaa kuljettaa paketteja etelästä pohjoisen Illinoisiin. Ei kysymyksiä, pelkkää ajelua ja siitä maksetaan vieläpä ihan mukavasti.

Eipä aikaakaan, kun pahassa rahapulassa rypevä Earl tarttuu syöttiin. Vain yksi keikka, ja homma olisi siinä. Mutta rahareikiä löytyy koko ajan lisää, ja niin huomaamattomasti poliisin silmien alla liikkuva seniorikansalaisesta tulee huumekartellin ”muuli”, johon elokuvan nimikin viittaa.

The Mulen tarina perustuu tositapahtumiin, kun Yhdysvaltojen liittovaltion huumerikoksia tutkiva virasto vuonna 2011 pidätti 87-vuotiaan Leo Sharpin.

New York Times -lehden Sam Dolnick kirjoitti tapahtuneesta laajan artikkelin, jonka oikeudet ostettiin elokuvaa varten vuonna 2014. Kunnolla pyörät lähtivät pyörimään, kun Clint Eastwood astui kehiin.

The Mule on sujuvasti etenevä ja viihdyttävä rikosdraama, vaikka se ei ylläkään Eastwoodin parhaiden ohjaustöiden tasolle. Tositapahtumiin perustuvan tarinan uskomattomat käänteet vetävät puoleensa.

Tuntuu, että Eastwoodin ei tarvitse edes näytellä: mukana on samoja piirteitä kuin Gran Torinon kärttyisässä vanhuksessa, ja tällaiset roolit sopivat hänelle luonnostaan.

Sivurooleissakin on hyviä suorituksia: sinnikkäänä huumepoliisina vakuuttaa Bradley Cooper.

Elokuvan käsikirjoittanut Nick Schenk vastasi myös Gran Torinon tekstistä.

The Mule ei jäänyt  veteraanin viimeiseksi ohjaustyöksi tai päärooliksi. Vuonna 2021 teattereihin saapui Eastwoodin uusi ohjaustyö Cry Macho, jossa hän esittää pääosaa.

The Mule on katsottavissa HBO Maxissa. Useimmat Clint Eastwoodin elokuvat ovat Warner-studion tuotantoa, joten samaan konserniin kuuluvassa HBO Maxissa on niitä laaja valikoima. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa