Elokuvan jättiläisestä julkaistiin ensimmäistä kertaa kirja suomeksi: ”Kaikki tuntevat ikonisen kohtauksen, vaikka eivät olisi nähneet itse elokuvaa”

Kulttuuriteko saada nauttia elokuvalegendasta suomeksi kirjamuodossa.

22.3.2023 07:01

Välillä sitä unohtaa, miten pieni maa Suomi on. Meitä on viisi ja puoli miljoonaa, mutta ilmeisesti liian harvat ovat kiinnostuneita elokuvakirjallisuudesta. Enkä tarkoita Tarantinon löpinöitä ja omassa erityisyydessään vellomista, vaan oikeaa elokuvahistoriaa ja niiden tekijöitä perkaavaa kirjallisuutta.

Kaikki tuntevat ikonisen kohtauksen elokuvasta Tuhannen dollarin nousukas (1923), vaikka eivät olisi edes nähneet itse elokuvaa: siinä Harold Lloyd sata vuotta sitten roikkui kellon viisarista. Lloyd on yksi Charles Chaplinin ja Buster Keatonin aikalaisia, aikansa elokuviin vaikuttanut tekijä.

Statuksestaan huolimatta Lloydista ei ole julkaistu suomeksi ilmeisesti kirjan kirjaa ennen Kari Glödstafin teosta. Sen puolustukseksi tosin voi sanoa, että eipä Keatonistakaan kirjoja juuri ole näkynyt. Erikoiseksi tilanteen tekee tosin sekin, että Lloydista ei ole kirjoitettu valtavaa määrää edes englanniksi. Sata vuotta ei ole pitkä aika, mutta ilmeisesti niin kaukainen, ettei se jaksa suurta yleisöä kiinnostaa.

Harold Lloydin elämä ja elokuvat on kiinnostava ja hyvin kirjoitettu kokonaisuus. Ensin kirjassa käydään läpi paksusankaisiin silmälaseihin ja hattuun sonnustautuneen elokuvantekijän elämän pääkohdat, sen jälkeen tarkastellaan elokuvat pääpiirtein läpi.

Pohjatietoa minulla ei juuri ollut – vain kolmisen elokuvaa oli ennestään kaukaisesti tuttuja. Olen siis osa ongelmaa. Tosin, jos elokuvia ei ole saatavilla tai televisioesitykset ovat niin harvassa, voinko syyttää siitä pelkästään itseäni?

On yllätys, että Lloydin kaltaisen tekijän varhaisimmat lyhtyelokuvat ovat vain kadonneet tai tuhoutuneet. Tämä tuo hyvin konkreettiseksi arkistoinnin merkityksen. Kauhulla mietin, kuinka paljon materiaalia maailmalla, Suomessakin, on vain annettu kadota.

Jesse Raatikainen

★★★★

Harold Lloydin elämä ja elokuvat. Kirjoittanut Kari Glödstaf. Kustantaja Helmivyö. 195 sivua.

Lisää luettavaa