Fight Club -kirjailija: ”kiinalaisten sensuroima versio on lähempänä kirjani loppua”

Tiesitkö, että kirjan loppu on aivan erilainen kuin Fincherin elokuvaansa kirjoittama loppu?

28.1.2022 18:31

Fight Clubin kirjoittaneella Chuck Palahniukilla on paljon sanottavaa. Kirja ja elokuvat nousivat otsikoihin, koska Kiinassa päätettiin leikata sen loppu pois ja kertoa tapahtumat uudelleen.

– Moni julkisen puolen koulu sekä suurin osa yksityiskouluista ei halua kirjaani heidän kirjastoihinsa, ja te teette ongelman siitä, kun kiinalaiset muuttavat elokuvan lopun, 59-vuotias Palahniuk kysyy.

Palahniuk ei ole lainkaan tuohtunut elokuvan uudesta lopusta, vaikka fanit ovat jo täyttäneet somen vihaisilla viesteillä.

– Sehän on toki ironista, että kiinalaisten kirjoittama uusi loppu on lähempänä kirjani loppua kuin [David] Fincherin kirjoittama lopetus. Kiinalaiset tekivät siis tavallaan elokuvasta kirjalle uskollisemman version.

Fincherin kirjoittamassa finaalissa Edward Nortonin hahmo tappaa vaarallisen alter egonsa Tyler Durdenin (Brad Pitt) ampuessaan päähänsä. Sen jälkeen hän asentaa pommeja pilvenpiirtäjiin ja katsoo kuinka kansainväliset pankit muuttuvat tomuksi.

Kiinalaisversiossa tämä kaikki on leikattu pois. Tilalla on vain teksti: ”Poliisi sai selville rikollisten suunnitelmat ja pidätti heidät, eivätkä pommit räjähtäneet. Tyler lähetettiin psykiatriseen sairaalaan oikeudenkäyntinsä jälkeen. Hänet vapautettiin vuonna 2012.”

Kirja taas päättyy siihen, kuinka Tyler katoaa päähenkilön päästä, eivätkä pommit toimi. Päähenkilö yrittää ampua itsensä, mutta herää mielisairaalasta. Hän uskoo olevansa taivaassa. Häntä kuitenkin lähestyy kaksi mielisairaalaan työntekijää, jotka olivat myös osa Project Mayhemia. He jäävät odottamaan Tylerin paluuta.

– Kirjani ovat bannattuna ympäri USA:n. Kirjojani ei löydy esimerkiksi Teksasin vankiloista. Ja nyt se on ongelmallista, kun kiinalaiset muuttavat elokuvan lopun? Olen joutunut sietämään kirjojeni sensurointia paljon pitempään. Fight Clubin loppu on editoitu monissa maissa vastaamaan elokuvan loppua. Olen joutunut sietämään tällaista revisionismia jo 25 vuoden ajan.

Lähde: Ign

Lisää luettavaa