Nyt Yle Areenassa: Omaperäinen mestariohjaaja työskentelee niin tarkasti ja itseään kuluttavasti, että valmistaa keskimäärin yhden elokuvan vuosikymmenessä

Katsomissuositus.

27.2.2022 23:15

Melkein kolmen kuukauden ajan Yle Areenassa on katsottavissa parin vuoden takainen dokumentti Roy Andersson: ihmisenä olemisesta, joka kertoo palkitun ruotsalaisohjaajan tarinan.

Fred Scottin ohjaamassa henkilökuvassa tutustutaan elokuvaohjaaja Roy Anderssoniin. Omaperäinen ohjaaja on tehnyt reilun 50 vuoden aikana vain kuusi pitkää fiktioelokuvaa. Elokuvia on palkittu Cannesissa, Berliinissä ja Venetsiassa.

Venetsian elokuvajuhlilla hän esimerkiksi voitti pääpalkinnon Kultaisen leijonan parhaasta elokuva, elokuvallaan Kyyhkynen oksalla istui olevaista pohtien. Ohjaajalle myönnettävän Hopeisen leijonan hän voitti elokuvasta Kohti ääretöntä, jonka tekoprosessia tämäkin dokumentti kuvaa.

Episodi antoi elokuvalle arviossaan neljä tähteä: ”76-vuotiaassa Anderssonissa näkyvät raskaat vuodet ikävästi. Hänen luovuuden liekkinsä palaa erityisen kirkkaasti ja on juuri siksi niin kuluttava. Andersson perustelee itselleen tarvitsevansa alkoholia työskentelymetodiensa takia; muuten hän tylsistyisi. Andersson on klassisella tavalla traaginen taitelija. On todella karmeaa nähdä, miten paljon hän vanhenee dokumentin aikana”.

Katso elokuva täältä.

Lisää luettavaa