Prime Videon uusi fantasiasarja ei onnistu vakuuttamaan katsojaa – suuri pettymys!

Ei se nyt lähtenyt laisinkaan.

Robert Jordanin Ajan pyörä -kirjasarjaan perustuvan samannimisen keskiaikafantasian olisi tarkoitus haastaa muut genren tekijänimet. Pystyykö se sitten siihen? No eipä oikein.

Rosamund Pike esittää maagista Moirainea, joka lähtee viiden nuoren naisen ja miehen kanssa vaaralliselle matkalle etsimään uudestisyntynyttä pimeyttä. Moiraine kuuluu fantasiamaata johtavaan Aes Sedai -nimiseen matriarkaattiin, joka vahtii, että maassa on kaikki kunnossa.

Aikoinaan myös miehet pystyivät kanavoimaan tätä naisten hallitsemaa magiaa, mutta mystinen Pimeän Valtiaana tunnettu henkilö pilasi kaiken ja miehet menettivät voimansa muutamaa yksilöä lukuun ottamatta. Pystyvätkö he estämään Viimeisen taistelun?

Sarja on tehty kohtalaisen hyvin, erikoisefektit ovat paikoitellen kivoja (toisinaan hirvittäviä), lavastusta on mukava katsella ja puvutkin ovat hienoja, mutta lopulta Ajan pyörä on vain kokoelma eri fantasiamaailmojen tuttuja kliseitä – etenkin Taru sormusten herrasta tulee mieleen.

Tämän takia sen tarina ei oikein jaksa kiinnostaa. Sarja tuntuu vaisulta. Pahuus ei tunnu pahalta, eikä hyvyys hyvyydeltä. Päähahmotkin ovat melko tylsiä hiilipaperikopioita, eikä osa näyttelijöistäkään oikein pärjää Piken rinnalla.

Sarjaan heitetään mukaan hieman alastomuutta, seksiä ja taisteluita, joten tässähän on uusi Game of Thrones, eikö? No ei aivan, sillä Ajan pyörä ei ole varsinaisesti mitään grimdarkia, synkkää ja likaista fantasiaa.

Ajan pyörä on puhtoinen ja korostetun mustavalkoinen moraalissaan sekä moderneissa teemoissaan. Nämä modernit teemat on vieläpä alleviivattu niin vahvasti, että se käy pidemmän päälle melko tympeäksi. Esimerkiksi kirjasarjan päähenkilömies Rand on nyt tiputettu pelkkään sivurooliin.

Sarjan mytologia on sekavaa, eikä se avaudu kunnolla ainakaan ensimmäisten seitsemän osan perusteella (finaali jäi näkemättä tätä arviota kirjoittaessa). Tapahtumien rytmitys on myös ailahtelevaista. Pitkät suvantovaiheet eivät jaksa pitää mielenkiintoa yllä.

Aivan varmasti tällekin sarjalle riittää faneja, ja hyvä niin, mutta onko siitä legendaksi? Saapa nähdä. Ainakin kirjasarjan fanien mielipiteet ovat jakautuneet vahvasti.

Niko Ikonen

Tähdet ★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut