Suosittu Netflix-sarja on tutkimuksen mukaan lisännyt nuorten itsemurhia

Näinköhän sitten on?

Suositun Netflix-sarja 13 Reasons Whyn on pelätty jo aiemminkin aiheuttavan itsemurha-alttiutta nuorissa. Nyt asiasta on tehty yhdysvaltalainen tutkimus.

Kolmannen kauden saava 13 Reasons Why kertoo ryhmästä teinejä, joiden luokkatoveri tekee itsemurhan. Sarja perustuu bestseller-kirjaan. Kirja ei kuitenkaan saanut aikoinaan yhtä suurta kritiikkiä kuin siitä tehty tv-sarja on saanut. Kirjakin tosin on joutunut kokemaan kovia – sitä on muun muassa vedetty pois kirjastoista.

Uuden tutkimuksen mukaan sarjalla on ollut vaikutusta nuorten itsemurhiin. Huhtikuussa 2017 10-17-vuotiaiden itsemurhat lisääntyivät 28,9 prosentilla. Tutkimuksen mukaan kasvu johtui sarjasta.

Screen Rant -julkaisu ei ollut valmis nielemään tulosta sellaisenaan, vaan ehdotti, että tehtäisiin tutkimus sotien ja muiden ikävien asioiden vaikutuksesta itsemurhiin. Screen Rantin mielestä sarjassa ollut itsemurhakohtaus ei ollut mitenkään romantisoitu tai itsemurhaan houkutteleva.

Tutkimuksessa verrattiin itsemurhalukuja ennen ja jälkeen sarjan ilmestymisen. Tutkijat väittivät myös sarjan markkinoinnin vaikuttaneen itsemurhia kasvattavasti.

Lähde: Screen Rant

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut