Tänään tv:ssä: 2000-luvun parhaita kotimaisia elokuvia – ”Kunnianosoitus sotaveteraaneille ja suomalaiselle miehelle”

Juoksuhaudantie perustuu Kari Hotakaisen Finlandia-palkittuun romaaniin.

29.11.2023 05:00

Veikko Aaltosen ohjaama ja käsikirjoittama Juoksuhaudantie (2004) on tarina erosta ja mielen järkkymisestä. Elokuva perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin, joka voitti vuoden 2002 Finlandia-palkinnon.

Perheenisä Matti Virtasen (Eero Aho) kuviot sekoavat. Vaimo (Tiina Lymi) lähtee tyttären kanssa, ja hän alkaa sotilaallisen kampanjan saadakseen heidät takaisin.

Matti päättelee, että hänen pitäisi olla sotimalla omaansa puolustaneiden esi-isien kaltainen todellinen mies. Ja koska miehen on huolehdittava perheestään tarjoamalla kerrostalohuoneistoa parempi koti, hän lähtee kirjaimellisesti metsästämään unelmien taloa.

Elokuvista Isä meidän ja Rakkaudella, Maire tunnettu Veikko Aaltonen yhdistelee onnistuneesti draamaa, komediaa ja tragediaa. Lopputulosta on helppo katsella huvittuneesti ulkoapäin, mutta siihen on silti helppo myös samastua.

Kari Väänänen palkittiin parhaan miessivuosan Jussi-palkinnolla parhaasta miessivuosasta. Väänänen esittää elokuvasssa kiinteistövälittäjää. Eero Aho ja Tiina Lymi olivat ehdolla pääosarooleistaan, mutta he jäivät ilman Jussi-pystiä.

Kriitikot kehuivat elokuvaa laajalti. Jussi U. Pellonpää kirjoitti Forssan Lehdessä elokuussa 2004, että Juoksuhaudantie  oli yksi ilmestymisvuotensa parhaista kotimaisista elokuvista.

”Ajatuksekas, realistinen ja karulla tavalla kauniskin kertomus, jota voi pitää teeskentelemättömän rehellisenä kunnianosoituksena niin sotaveteraaneille kuin nykyaikaiselle suomalaiselle miehelle”, Pellonpää kirjoitti.

Juoksuhaudantie esitetään TV2-kanavalla keskiviikkona 29.11.2023 klo 21.50. Elokuva löytyy myös Areenasta. Pistä Juoksuhaudantie alta pyörimään.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia