Tänään tv:ssä: Antti Reini piilotti Vares-elokuvissa viestejä katsojalle –”En paljasta niitä, mutta ne näkyvät selvästi”

IMDb-arvosana 5,2.

22.11.2023 05:00

Antti Reinin esittämä yksityisetsivä seikkailee vuoden 2012 elokuvassa Vares – Pimeyden tango.

Lauri Törhösen ohjaamassa elokuvasarjan kahdeksannessa osassa Vares pureutuu tangotähden selvittämättömän puukotuksen ohella toimittaja Ruuhion katoamiseen.

Homman haastavuutta lisää Veikko Hopea (Jussi Lampi), joka ilmaantuu vankilomallaan etsivän kintereille kosto mielessään. Murhanhimoa uhkuu myös paikallinen musiikkimanageri, joka on valmis rokottamaan kaikkia vastahankaan käyviä.

Lupaavasti alkaneen teoskokonaisuuden rasitteiksi muodostui juonikaavan toisteisuuden lisäksi dramaturginen löysyys. Toiminta korvataan kertojalla ja tapahtumat haahuilulla. Reijo Mäen alkuteoksille oleellinen musta huumori on puolestaan vaihtunut baarijorinaan ja sarkastisiin heittoihin.

Pimeyden tangon parhaissa hetkissä Turku näyttäytyy kokoaan suurempana ja mainettaan vieläkin pahempana kähminnän tyyssijana, johon tuo pienen pilkahduksen paremmasta lähinnä Vareksen ja Lola Odusogan (tuolloin nimellä Wallinkoski) esittämän Donnan välille kirjoitettu romanssi.

Vuosina 2011–2012 kuvattiin kuusi Vares-elokuvaa nopeaan tahtiin. Antti Reinin elämästä se vei melkein vuoden.

– Kuvauksiin meni puoli vuotta, sitten oli viikkotolkulla markkinointirundeja. Yhteensä varmaan yhdeksän kuukautta, sopiva raskaana olemisen aika, näyttelijä kertoi Episodille vuonna 2012.

Reini hyppäsi rooliin ilman sen suurempia valmistautumisia.

– Agenttini soitti ja tarjosi roolia, vastasin tupakan poltettuani, että kyllä. Olin samaan aikaan Ruotsissa tekemässä elokuvaa Gränsen (Isku rajalle), ja sen tuotanto loppui viikkoa ennen kuin Vares alkoi, joten ei siinä paljon ehtinyt valmistautua. Se on oikeastaan hyvä tapa lähteä tekemään töitä, että hyppää junan kyytiin ja katsoo mitä eteen tulee.

Anders Engström ohjasi elokuvat Pahan suudelma ja Kaidan tien kulkijat puolessatoista kuukaudessa. Lauri Törhönen laittoi vielä paremmaksi neljällä elokuvalla kuudessakymmenessä kuvauspäivässä. Se tarkoitti, että Reini saattoi tehdä saman päivän aikana useampaakin eri elokuvaa.

– Ensin kuvattiin Pahan suudelma, sitten Törhösiä sekaisin, sitten Kaidan tien kulkijat ja sitten vielä Törhösiä, Reini muisteli.

– Ei päällekkäin kuvaaminen eroa sarjojen tekemisestä, se on nykyään arkipäivää. Kylmäverisesti sinun -sarjaa kuvattiin monta jaksoa saman päivän aikana. Suurimmalle osalle näyttelijöistä se on rutiinia, vaikka jokainen varmaan suhtautuu siihen eri tavalla.

Elokuvan tunnistamista ja oikeaan vireeseen pääsemistä helpotettiin pienillä esineillä, eräänlaisilla talismaneilla.

– Aamulla kun veti housut jalkaan tai puvustus vaihtui päivällä, oli että ai tää on tää leffa, kun katsoi mitä taskusta löytyi. Ne olivat Vareksella mukana olevia esineitä ja näkyivät elokuvissa, eivät pelkästään taskussa olevia tavaroita. Joissakin tarinoissa niillä oli enemmän käyttöä, joissakin ne vain olivat esillä. Pimeyden tangossakin on oma talismani. En paljasta niitä, mutta ne näkyvät selvästi. Siinä on katsojalle etsimistä, Reini virnuili.

Vares – Pimeyden tango esitetään Subilla keskiviikkona 22.11.2023 klo 21.00. Katso traileri alta.

Arvio: Matti Komulainen
Haastattelu: Jouni Vikman

Lisää luettavaa