Tänään tv:ssä: Ehkä kohutuin Jörn Donnerin elokuva – Rohkeita seksikohtauksia puitiin oikeudessa asti

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1966 valmistunut kotimainen elokuva Mustaa valkoisella.

11.2.2020 05:00

Hiljattain kuolleen Jörn Donnerin tuotannon esittely jatkuu Ylen kanavilla.

Mustaa valkoisella -elokuvan keskushahmo on ohjaajan itsensä esittämä Juha Holm, ison yrityksen myyntipäällikkö. Juha esitellään vaimoineen (Liisamaija Laaksonen) ja lapsineen aikakauslehdessä malliperheenä.

Juhan keskiluokkainen elämä saa käänteen, kun hän tutustuu konttorilla työskentelevään Mariaan (Kristiina Halkola) ja ryhtyy tämän kanssa suhteeseen.

Elokuvan rohkeat alastonkohtaukset synnyttivät ilmestyttyään suuren kohun, jota puitiin oikeudessa asti. Donner oli leikkausvaiheessa lisännyt rakastelukohtaukseen materiaalia, jossa oli vastanäyttelijä Kristiina Halkolan sijaan käytetty toista näyttelijää. Halkola vaati lisäysten poistamista.

Asiasta tuli oikeuden päätös vasta yhdeksän vuotta ensi-illan jälkeen keväällä 1975. Donner joutui poistamaan lisätyn kohtauksen sekä maksamaan Halkolalle korvauksia 10 000 markkaa.

Mustaa valkoisella esitetään Yle Teemalla tiistaina 11.02.2020 klo 21.55. Elokuva esitetään vain suorana, joten Areenasta sitä ei voi katsoa jälkikäteen.

Sen sijaan Areenassa on muuta mielenkiintoista Donnerista kertovaa ohjelmaa, kuten vuoden 2008 dokumentti Ammatti: elokuvaohjaaja, jonka voit katsoa alta.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa