Tänään tv:ssä: ”Ilmestymisvuotensa paras elokuva”– Uskomaton jännäri etenee reaaliajassa

IMDb-arvosana 7,6.

26.10.2022 06:30

Bourne-elokuvien tekijän Paul Greengrassin vuonna 2006 valmistunut United 93 on realistisuudessaan lähes dokumentaarinen elokuva.

Elokuva kertoo WTC-iskun aikana Valkoista taloa kohti lentäneestä matkustajakoneesta, United Airlinesin lennosta 93. Jännitysnäytelmä etenee kronologisesti lähes reaaliajassa.

Mitä kohtalokkaan päivän neljännessä kaappauskoneessa ehti tapahtua ennen maahansyöksyä? Entä olisivatko uhrien omaiset ja maailma valmiita näkemään aiheesta elokuvan? Ja, ennen kaikkea, omaiset avustamaan elokuvan tekemisessä?

Viimeinen kysymys oli Greengrassille tärkein, sillä hän ei olisi ryhtynyt projektiin ilman omaisten täyttä tukea. Se saatiin ja perheet avustivat poikkeuksellisella tavalla näyttelijöitä esittämään heidän kuolleita omaisiaan.

Myös lennonjohtajien, armeijahenkilökunnan ja lentoemäntien ja -kapteenien rooleihin Greengrass palkkasi aitoja ammattikuntansa edustajia, joiden suoritukset lisäävät elokuvan todellisuuden tunnetta poikkeuksellisen paljon.

United 93 on käsittämätön elokuvallinen voimainnäyttö ja ilman muuta paras vuonna 2006 valmistunut elokuva”, kirjoitettiin DVD Hohdon arviossa alkuvuodesta 2007. United 93 oli ilmestymisvuotensa kiitetyimpiä elokuvia, ja se sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta elokuvasta.

United 93 esitetään TV5-kanavalla nyt kahteen otteeseen.

  • Ke 26.10.2022 klo 22.05
  • Pe 28.10.2022 klo 00.10

Elokuva kuuluu myös Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa