Tänään tv:ssä: ”Jättibudjetti näkyy ja kuuluu” – Steven Spielbergin vuoden 2018 ohjaustyö on henkeäsalpaavan upea elokuva

IMDb-arvosana 7,4.

7.6.2023 06:30

Steven Spielbergin ohjaama Ready Player One (2018) perustuu Ernest Clinen samannimiseen romaaniin.

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista kertova tarina nostaa hattua 80-luvun popkulttuurille ja paljolti Spielbergin omille Amblin-studion tuotannoille.

Romaaniin verrattuna elokuva on tarinallisesti kovin erilainen, mutta viittauksia filmatisoinnissakin on satoja. Spielbergin omasta toiveesta tehostevelhot ovat kuitenkin jättäneet miehen omat ohjaustyöt taka-alalle, mutta hänen tuottamiaan elokuvia Ready Player Onesta saa bongata yllin kyllin.

Selkeimmin esillä on päähenkilön ajoneuvo, joka on DeLorean-auto leffasta Paluu tulevaisuuteen (1985). Nyky-yleisöä kosiskellen pelihahmoja on huikea määrä, eikä musamaailmaakaan ole unohdettu.

Useat viittaukset vilahtavat vain silmänräpäyksen ajan, eli monet varmasti käyttävät pysäytyskuvaa kiivaasti, mitä ei teattereissa tietenkään voinut tehdä. Eräs kauhuelokuvien kuolemattomista klassikoista saa jopa huikean viisiminuuttisen tribuutin lavastusta ja musiikkia myöden.

Toisen päähenkilön kulkuneuvo on tuttu animelegendasta Akira (1985), eikä japanilaisia ei muutenkaan ole unohdettu. Muun muassa Mechagodzilla ja Gundam ottavat mittaa toisistaan. Ready Player One olikin Japanissa iso hitti, mutta Kiinassa leffa takoi rahaa jopa enemmän kuin kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Melkein kaksi- ja puolituntisena Ready Player One ei ole hetkeäkään tylsä, ja kohdeyleisöksi voisi parhaiten laskea 70-luvulla syntyneet. Teknisesti elokuva on silmiä hivelevä. Ehkä kaksi kolmasosaa leffan tapahtumista sijoittuu henkeäsalpaavan kauniiseen Oasis-virtuaalimaailmaan. Sen ulkopuolella, synkeässä futuristisessa tosielämässä päähahmot ovat tietenkin avatareistaan poikkeavia, mutta yhtä lailla kiinnostavia.

Jättibudjetti näkyy ja kuuluu, ja tuotanto kestikin kauan. Esimerkiksi Spielbergin The Post (2017) tehtiin kokonaan Ready Player Onen esituotannon ja julkaisun välissä.

Ready Player One esitetään Subilla keskiviikkona 07.06.2023 klo 21.00. Elokuva löytyy myös HBO Maxista. Katso traileri alta.

Arvio: Tero Heikkinen

 

Lisää luettavaa