Tänään tv:ssä: Kotimaisesta rikosjännäristä tuli taloudellinen katastrofi – tuottaja joutui maksamaan Elokuvasäätiölle miljoonakorvaukset

IMDb-arvosana 5,4.

24.1.2023 05:00

Vuonna 1994 valmistunut rikoselokuva Kaikki pelissä jäi Komisario Palmu -elokuvista tunnetun Matti Kassilan (1924–2018) viimeiseksi ohjaustyöksi.

Komisario Max Nummensyrjä (Esko Salminen) saapuu Jyväskylän lähistölle selvittämään kirjailija Pentti Töysän (Pertti Sveholm) murhaa. Komisario ryhtyy kuulustelemaan niin elokuvatyöryhmän jäseniä kuin paikkakuntalaisiakin, jotka Töysä oli suututtanut epärehellisellä toiminnallaan ja arkaluontoisella käsikirjoituksellaan.

Yksi pääepäilty on elokuvatuottaja Heidi Ahola (Hannele Lauri), mutta voiko tämä viehättävä lady olla kylmäverinen murhaaja?

Esko Salmisen ja Hannele Laurin lisäksi elokuvassa nähdään suosikkinäyttelijät Satu Silvo ja Jukka Puotila.

Kaikki pelissä sai ilmestyessään ristiriitaiset arviot, vaikka ansioitakin nähtiin.

Aamulehden Jaana Semeri sanoi sitä ”rehelliseksi viihdejännäriksi, jollaisten ohjaaminen on sallittua ja suotavaa”, Jaana Semeri kirjoitti.

”Teknisestä suorituksesta, erityisesti kuvaajalle (Henrik Paersch) ja leikkaajalle (Irma Taina) vapauttava päätös: not guilty. Mikä on sitten ohjaaja Kassilan rikos? Hurjastellessaan 50-lukuisesti synkeän murhamysteerin kimpussa eli todellisuudessa oman loistokkaan Palmu-menneisyytensä parissa, Kassila unohtaa oikean elämän”, Semeri arvioi.

Hannu Massinen kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa, että Kaikki pelissä on sujuva ja ammattitaitoisesti tehty elokuva, vaikka kertomuksessa onkin häilyväisyyksiä ja aukkoja.

”Sisältöä ole juuri syvennelty, vaan on tyydytty pinnalliseen rikosviihteeseen.”

Kansainvälistä huomiotakin tuli. Hollywoodin elokuvabisneksen ykköslehti Variety löysi elokuvasta paljon hyvää.

”Kaikki pelissä on vetävä murhamysteeri, joka näyttää hyvältä. Yllättävän tuoretta ja nuorekasta työtä veteraaniohjaaja Matti Kassilalta”, kirjoitti Varietyn kriitikko Derek Elley.

Kaupallista menestystä ei Varietyn hehkutuksesta huolimatta tullut edes kotimaassa. Kaikki pelissä sai heikosti katsojia, ja taloudellisesti elokuvalle kävi köpelösti. Jo tuotannossa oli ongelmia, kun budjetti paisui hieman yli viidestä miljoonasta yhdeksään miljoonaan.

Elokuvan huonon yleisömenestyksen takia tuotantoyhtiö Wonderfilm haettiin konkurssiin. Tuottaja Matti Ollila joutui taloudellisten väärinkäytösten takia oikeuteen. Hänet tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä maksamaan elokuvasäätiölle vahingonkorvauksia 3,2 miljoonaa.

Kaikki pelissä esitetään Yle Teemalla tiistaina 24.1.2023 klo 21.45. Areenassa 30.1. saakka. Elokuva kuuluu myös Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan.

Lue myös: Matti Kassila ja elokuvanteon ihanuus ja kurjuus

Katso alta Ylen vuoden 2007 henkilökuva, jossa Matti Kassila käy läpi omaa historiaansa Markku Pölösen haastattelemana.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa