Steven Spielbergin faneille on nyt tarjolla jotain erityistä – Kaksi harvoin nähtyä elokuvaa uran alkuvuosilta

Kova leffatupla!

31.12.2022 00:00

Tänään nähdään televisiossa kaksi Steven Spielbergin elokuvaa, joita on esitetty harvoin televisiossa.

Kauhun kilometrit (Duel) on Spielbergin ensimmäinen pitkä elokuva, joka valmistui vuonna 1971. Kolme vuotta myöhemmin vuonna 1974 Spielberg ohjasi ensimmäisen teatterilevitykseen tarkoitetun elokuvansa Kovat ratsastajat (The Sugarland Express).

Spielberg oli Kauhun kilometrien kuvausten aikaan vain 24-vuotias. Ennen sitä hän oli nuoresta iästään huolimatta jo ehtinyt ohjata jaksoja useisiin televisiosarjoihin, kuten Columboon.

Alun perin televisiolle tehdyssä jännityselokuvassa kuvataan maantieraivoa. Elokuva kertoo keski-ikäisestä David Mannista, joka on matkalla tärkeään apaamiseen. Puolimatkassa eteen ilmestyy säiliöauto.

Pääosaa esittävän Dennis Weaverin vastanäyttelijää, takaa-ajoon lähtevän rekan kuljettajaa, ei näytetä missään vaiheessa kokonaan. Sen sijaan perävaunullinen rekka kasvaa sivuosanäyttelijän mittoihin.

Piinaavan jännittävä elokuva perustuu Richard Mathesonin novelliin, jonka Spielberg löysi Playboy-lehdestä.

Kauhun kilometrit tehtiin alun perin televisioelokuvaksi, mutta se pääsi Euroopassa teatterilevitykseen. Sittemmin tehokkaasta jännäristä on kasvanut kulttiklassikko.

Kovat ratsastajat -elokuvan päätähdeksi saatiin Goldie Hawn, joka oli Oscar-voittonsa myötä hieman aiemmin noussut tähdeksi.

Hawnin esittämä Lou Jean Poplin haluaa estää lapsensa joutumisen adoptoitavaksi uuteen perheeseen. Estääkseen sen hän auttaa miehensä Clovisin (William Atherton) pakoon vankilasta, jotta pari voi yhdessä liftata Teksasiin kidnappaamaan oma lapsensa takaisin itselleen.

Suunnitelma menee kuitenkin vikaan, kun jo heti alkumatkasta Poplinit herättävät maantiepoliisin huomion ja joutuvat kaappaamaan tämän autoineen.

Näin he saavat autokyydin, mutta poliisin sieppaus tekee heistä aikeineen samalla suuren uutisen. Alkaa pitkä automatka kohti Teksasin Sugarlandia, jonne sekä media että poliisivoimat ajavat Poplineja takaa.

Kovat ratsastajat on matkaelokuva, josta on helppo pitää. Sen keskushenkilöt Poplinit ovat perin yksinkertaisia reppanahahmoja, joiden pyrkimykseen estää lapsensa menettäminen on helppo samaistua vaikka onkin alusta asti selvää ettei heistä ole sitä estämään.

Spielberg antaa tarinassa paljon painoa poliisien toiminnalle ja tapahtumia ympäröivälle mediasirkukselle, yhteiskuntakriittisellä otteella.

Kauhun kilometrit ja Kovat ratsastajat esitetään lauantaina Yle Teemalla perä perää klo 12 alkaen. Molemmat elokuvat voi katsoa myös Areenasta.

Lisää luettavaa