Tänään tv:ssä: Yllättävän synkässä Tähtien sota -elokuvassa kaikki menee päin helvettiä

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2005 valmistunut Star Wars: Sithin kosto.

Star Wars -sarjan kolmannessa osassa sithien juoni Galaktisen tasavallan kaatamiseksi täydentyy: Darth Sidious kaappaa vallan, määrää jediritarit tuhottaviksi ja julistaa Imperiumin syntyneeksi. Anakin Skywalker kääntyy Voiman pimeälle puolelle ja muuttuu Darth Vaderiksi. Padmé synnyttää kaksoset Luken ja Leian, jotka viedään turvaan sithien ulottuvilta

George Lucasin ohjaamia, vuosina 1999, 2002 ja 2005 ilmestyneitä esiosia on parjattu, mutta päätösosa Sithin kosto on monien mielestä onnistunein.

”Ihastuttavan synkkä ja epätoivoinen elokuva”, kirjoitti Tuomas Riskala DVD Hohdossa 6/2005.

”Osa lohduttomasta tunnelmasta kumpuaa toki tiedosta, että juuri tässä episodissa kaikki menee hyvien osalta päin helvettiä. Se ei tule yllätyksenä, vaan se kuinka paljon George Lucasilla on ollut munaa panostaa filmin synkkyyteen. Ilahduttavan paljon, on pakko myöntää. Jo pelkkä fyysinen väkivallan taso on melko korkea Star Wars -elokuvaksi, mutta etenkin henkistä piinaa ja tuskaa riittää kuin Shakespeare-tragediassa. Vaikka mukana nähdään pakollisia ja mittasuhteiltaan eeppisiä avaruus- ja maataistelujaksoja, sekä esitellään jälleen eri planeettojen kummajaisia, on Sithin kosto nimenomaan henkilötragedia ja yhden yksilön tuhon kuvaus. Yleisemmällä tasolla se on tietenkin allegoria demokratian tuhosta ja diktatuurin synnystä, mutta ei onneksi sorru liialliseen politikointiin”, arviossa sanottiin.

Pääosia esittävät Hayden Christensen, Natalie Portman, Ian McDiarmid ja Samuel L. Jackson.

Sithin kosto esitetään Nelosella perjantaina 10.08.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat