Terminator-ohjaaja James Cameronin mukaan maailman tuho voi tapahtua syväväärennöksellä – ”Kaikki mitä Skynetin täytyisi tehdä…”

Eipä siinä sitten kuin varastoimaan purkkiruokaa ja vessapaperia.

Hollywoodin laatuohjaajiin kuuluva James Cameron tunnetaan menestyselokuvistaan kuten Titanicista, mutta monille mieluisimpia teoksia ovat klassiset toimintarytinät Terminator -tuhoaja ja Terminator 2 – tuomion päivä. Hän maalailikin nyt maailman tuhoa, jonka välineenä voisivat olla deepfaket.

Deepfake tai syväväärennös on viime vuosina päätään nostanut teknologia, jonka avulla kenen tahansa kuvamateriaalilla esiintyvän henkilön kasvot voidaan vaihtaa kenen tahansa muun henkilön kasvoiksi. Tekniikka on niin pitkälle kehittynyttä, ettei materiaalia aina erota käsitellyksi.

Cameronin mielestä maailmanloppuun ei tarvitse Terminator-tyylistä skenaariota. Ohjaajan mielestä todellisessa elämässä tämän mittakaavan tapahtuma olisi mahdollinen helpommin ja paljon vähemmällä vaivalla.

Cameron mainitsi vastikään haastattelussa, että hän on työskennellyt visuaalisten tehosteiden kärjessä tavoitteenaan luoda niistä mahdollisimman realistisia. Sillä on kuitenkin kääntöpuolensa.

– Joka kerta kun parannamme näitä työkaluja, rakennamme tietyssä mielessä työkaluja väärennetyn median luomiseksi, Cameron tuumi BBC:lle.

Cameron uskoo, että ajan myötä erilaiset manipulointityökalut ovat entistä uskottavampia, ja niiden rajoitukset häviävät. Hänen mielestään on mahdollista, että nykyisen nopean uutisvälityksen aikana, sekä ihmisten nopean reagoinnin seurauksena, väärennetty materiaali saattaisi käynnistää jonkin suuren välikohtauksen.

– Kaikki mitä Skynetin tarvitsisi tehdä, olisi syväväärentää joukko ihmisiä, asettaa heidät toisiaan vastaan, villitä ja lietsoa heitä paljon ja vain syöttää tämä jättimäinen syväväärennös ihmiskunnalle, Cameron uskoo.

Terminator-ohjaajan mielestä kriittinen ajattelu on tärkeää, joten täytyy kysyä: ”Missä kuulit tuosta?” Hän lisäsi vielä, että hakutyökaluja on paljon tarjolla, mutta ihmiset eivät käytä niitä.

– Ymmärrä lähteesi, tutki lähdettäsi, onko lähteesi uskottava? Cameron valisti.

Ohjaaja varoitti niin ikään naurettavista ja paranoiaa aiheuttavista salaliittoteorioista. Haastattelun maestro päätti huikaten, että hän saattaa olla tekoälyn heijastama projektio.

Lue myös: Nyt HBO Maxissa: Valtavasta esihistoriallisesta pedosta tehtiin toimintaseikkailu – pelkkä hampaan koko hämmästyttää – Episodi.fi

Lähde: BBC, Techspot

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut