Toimitukset suosikit: Maailmaa parantamassa – rautateitä lukuun ottamatta

Viikonlopun ensi-illoissa on neljä hyvin erilaista elokuvaa. Kolme niistä tähtää johonkin ylevämpään, mutta yhdessä luotetaan nyrkkeihin ja aseisiin.

5.8.2022 12:59

Iranista kuuluu huolestuttavia uutisia. Meilläkin tunnettu ohjaaja Jafar Panahi pidätettiin vastikään, kun hän protestoi aikaisemmin vangittujen elokuvantekijöiden Mohammad Rasoulof ja Mostafa Al-Ahmad pidätyksiä.

Kaikki he ovat kritisoineet Iranin valtaapitäviä. Yhteiskuntaa ja erityisesti sen suhtautumista naisiin arvostelee myös Maryam Moghadam. Hänen Balladi valkoisesta lehmästä -elokuvansa kertoo miehensä aiheettomasta teloituksesta johtuen asemansa yhteiskunnasta menettävän lesken taistelusta. Se nousi myös Episodin toimituksen suosikiksi tällä viikolla. Toivokaamme, ettei myös Moghadam joudu elokuvansa vuoksi vaikeuksiin.

Täytyy tunnustaa tietyt ennakkoasenteet Suomessakin lähetystyötä tekeviä Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäseniä, kansan suussa mormoneja, kohtaan. Tania Andersonin esikoisdokumentti The Mission – Lähetyssaarnaajat paljastuikin sympaattiseksi kuvaelmaksi tavallisista nuorista, jotka on lähetetty turvallisesta kuplastaan ympäristöön, jossa he ovat vähemmistössä.

Marja Pyykön Sihja – kapinaa ilmassa on harvinainen kotimainen fantasiaelokuva, jossa lapset joutuvat (jälleen) paikkaamaan aikuisten mokia. Luontoa rakastava kaupunkilaispoika ja lomareissulla tämän matkaan lyöttäytyvä vallaton haltia ryhtyvät taistoon kasveja ja eläimiä tappavia myrkkyjä vastaan.

Toimintakomedia Bullet Trainin budjetilla olisi tehty kaikki yllä mainitut elokuvat kymmeneen kertaan. Deadpool 2:n ohjaaja David Leitchin uutuus onkin tulokkaista ehdottomasti sliipatuin ja värikkäin. Se ei kuitenkaan estänyt sen jäämästä tällä kertaa hännän huipuksi toimituksen viikkokatsauksessa. Sen mutkikas juoni toisiaan vastaan usutetuista tappajista ja muista rikollisista luotijunan kyydissä oli niin täynnä yllätyskäänteitä, että se alkoi kääntyä itseään vastaan. Mutta aivottoman huban etsijöille se lienee viikon valinta.

 

Lisää luettavaa