Venäjä nosti rikossyytteen näyttelijän kommenteista – ”Jos lähtisin tähän sotaan, niin vain Ukrainan puolella”

Duuman jäsen vaati rikosoikeudellisen menettelyn aloittamista.

10.1.2023 05:30

Näyttelijä Artur Smoljaninov joutui Venäjän viranomaisten hampaisiin. Syynä on hänen väitetysti Venäjän vastaiset kommentit Novaja Gazeta Europen lehtihaastattelussa. Lehti on kielletty Venäjällä.

Näyttelijä kertoi haastattelussa, että hän taistelisi mieluummin Ukrainan kuin Venäjän puolella, jos hänen täytyisi osallistua sotaan. Smoljaninov sai kommenteillaan merkittäviä rikoksia ruotivan venäläisen tutkintakomitean reagoimaan oikeustoimin.

– Jos lähtisin tähän sotaan, niin vain Ukrainan puolella, Smoljaninov sanoi.

– Se ei edes tarkoita Ukrainan puolella olemista – se on veljieni puolella olemista, joiden kimppuun muut veljeni ovat turhan takia hyökänneet, hän jatkoi.

Kommentit tuomitsi ainakin osa Venäjän parlamentin jäsenistä, joista yksi sanoi, että näyttelijä pitäisi kieltää kaikista valtion tukemista elokuvista.

Smoljaninov potkaistiinkin ulos monista valtion tukemista elokuvista jo huhtikuussa 2022, kun hän kritisoi hyökkäystä Ukrainaan. Lokakuussa 2022 hän puolestaan sai noin 400 euron sakot sotaa vastustavien kommenttien vuoksi. Häntä syytettiin Venäjän armeijan mustamaalaamisesta.

Viimeisimmät kommentit Ukrainan puolella taistelemisesta aiheuttivat närää erityisen paljon:

– Vetoan omalta osaltani tutkintakomiteaan, ja vaadin rikosoikeudellisen menettelyn aloittamista tätä petturia vastaan, duuman jäsen Biysultan Khamzaev sanoi uutistoimisto RIAlle.

Venäläinen tutkintakomitea ilmoittikin maanantaina käynnistäneensä rikosoikeudenkäynnin näyttelijää vastaan.

Smoljaninovin saaminen oikeuden eteen ei välttämättä onnistu, sillä hän sanoi viime lokakuussa muuttaneensa pois Venäjältä. Hänen nykyinen asuinpaikkansa on EU-maassa Latviassa.

Monet muutkin venäläiset julkisuuden henkilöt ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Syynä joukkopakoon ovat olleet ainakin Venäjän jatkuvasti tiukentuvat lait, jotka rajoittavat monin tavoin sananvapautta. Ihmiset ovat paenneet ulkomaille myös rintamalle joutumisen pelon vuoksi.

Smoljaninov tunnetaan muun muassa pääroolista sotaelokuvassa 9. komppania (2005), joka kertoo Neuvostoliiton hyökkäyksestä Afganistaniin. The Moscow Timesin mukaan Vladimir Putin on kehunut elokuvan olevan lähellä todellista elämää. Alla leffan traileri.

Lue myös: Disney Plussaan lisättiin huima sotaleffa! USA:n kenraalin jyrähdys Venäjästä tapahtui oikeasti – Episodi.fi

Lähde: The Moscow Times, ABC News

Lisää luettavaa