Vesa-Matti Loiri sai hienon kunnianosoituksen – Vain Tauno Palo ja Matti Pellonpää yltäneet samaan

Loiri tulee olemaan kansan sydämissä todennäköisesti aina.

27.5.2023 17:35

Näyttelijä Vesa-Matti Loiri (1945–2022) saa oman annoksen ja nimensä klassikkoravintola Eliteen. Kunnianosoituksesta ilmoitettiin STT:n tiedotteessa.

Etutöölöläisessä ravintola Elitessä on kuuluisa kantapöytä, jossa Tauno Palo ja Matti Pellonpää yleensä istuivat. Pöydässä istui myös Loiri, joka vieraili Elitessä 60-luvulta lähtien. Nyt Loiri saa oman kylttinsä Palon ja Pellonpään seuraksi.

Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo kertoo tiedotteessa legendan olleen eläessään otettu kunniasta. Loiri kuulemma myös suunnitteli ohjelmaa muistolaatan lanseerauksen ympärille.

”Elite oli niitä harvoja julkisia paikkoja, joissa hän viimeisinä vuosinaan kävi. Hän arvosti hyvää ruokaa sekä pitkiä illanviettoja ja Elitellä on roolinsa siinäkin. Siiri Angerkoski nimittäin vei hänet ensimmäistä kertaa Eliteen illalliselle 60-luvun lopulla, jolloin Vesku oli vielä nuori näyttelijänalku. Tuo ilta venyi Siirin piikkiin pitkäksi ja sen aikana tutustuttiin sittemmin Angerkoski-nimen saaneen drinkkiin, josta on myös monta legendaa.”

Loiri sai myös ravintolaan oman menun. Pääruokana löytyy perinteinen läskisoosi,  joka oli Veskun suosikki. Jälkiruokadrinkkinä on Angerkosken mukaan nimetty drinkki: reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan ja hienon kahvijauheen, sekä tomusokerin kera. Lenni-Kalle Taipale tutustui eliksiiriin vuonna 2004, kun oli Loirin kanssa Ystävän laulut -kiertueella.

”Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla.”

Loiri Menu maksaa 50 euroa, Loirin perinteikäs läskisoosi 22 euroa. Menuun voi tutustua alta.

Loiri Menu

  • Alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.
  • Pääruoka Loirin perinteikäs läskisoosi on pitkään haudutettua sianlihakastiketta ja tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014.
  • Jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.
  • Kahvi avec Angerkoski

Lisää luettavaa