Hyvää syntymäpäivää 85-vuotias Jack Nicholson! Valkokangaslegenda nauttii eläkepäivistään

Paljon onnea, toivoo Episodin väki.

22.4.2022 07:01

Valkokangaslegenda, näyttelijä Jack Nicholson täyttää huhtikuun 22. päivä kunnioitettavat 85 vuotta. Tätä nykyä Nicholson tuntuu nauttivan eläkepäivistä – mitkä toisaalta ovat paremmin kuin hyvin ansaitut.

Nicholson on yksi ikonisimpia elossa olevia näyttelijöitä. Hän teki pitkän uran elokuvien parissa jo ennen läpimurtoaan Dennis Hopperin ohjaamassa elokuvassa Easy Rider – Matkalla. Nicholsonin ensimmäinen esiintyminen elokuvassa tapahtui The Cry Baby Killerissä, vuonna 1958, eli yli kymmenen vuotta ennen Hopperin elokuvaa.

Hal Ashbyn Saattokeikka, Roman Polanskin Chinatown ja Michelangelo Antonionin Ammatti: Reportteri sinetöivät Nicholsonin maineen suurena näyttelijänä, eikä ensimmäinen Oscar-palkintokaan ollut kaukana. Milos Formanin klassikko Yksi lensi yli käenpesän voitti kaikkiaan viisi ”tärkeintä” Oscar-palkintoa: parhaan elokuvan lisäksi ohjauksen, käsikirjoituksen, naispääosan, sekä tietysti miespääosan.

Nicholsonin tahti hidastui Oscarin jälkeen. Nicholson nähtiin vain kolmessa elokuvassa ennen vuoden 1980 suurta klassikkoa, Stanley Kubrickin Hohtoa.

Myöhemmin James L. Brooksista muodostui Nicholsonin uralla merkittävä yhteistyökumppani. Vuonna 1983 ensi-iltansa sai Hellyyden ehdoilla, joka toi Nicholsonille uransa toisen Oscar-palkinnon. Melkein 15 vuotta myöhemmin Brooksin Elämä on ihanaa (1997) toi kolmannen.

Käänteen tekevä vuosi eräällä tavalla oli 1989, kun Nicholson päätti ottaa vastaan roolin Jokerina Tim Burtonin Batmanissa. Nicholsonista tuli hetkellisesti kaikkien aikojen suurimman palkkion saanut näyttelijä – hän tienasi myös osuuden elokuvan tuotoista, mikä nosti summan johonkin 60–90 miljoonan dollarin väliltä.

Nicholsonin viimeisenä suurena elokuvana voi pitää Martin Scorsesen The Departedia. Viimeiseksi rooliksi näyttää jäävän James L. Brooksin komedia How Do You Know. Jonkin aikaa oli puhetta, että Nicholson on halukas tekemään uusintafilmatisoinnin saksalaiskomediasta Isäni Toni Erdmann, mutta syystä tai toisesta projekti ei koskaan lähtenyt liikkeelle.

Nicholson on kaikkien aikojen eniten Oscar-ehdokkuuksia saanut miesnäyttelijä. Hän on saanut 12 ehdokkuutta, elokuvista Easy Rider – Matkalla, Rajut kuviot, Saattokeikka, Chinatown, Yksi lensi yli käenpesän, Punaiset, Hellyyden ehdoilla, Prizzin kunnia, Karhiainen, Kunnian miehiä, Elämä on ihanaa ja About Schmidt.

Naisnäyttelijät mukaan lukien Katharine Hepburnilla on yhtä monta ehdokkuutta, mutta Meryl Streepin kaula on poikkeuksellinen: hänellä on tällä hetkellä 21 ehdokkuutta. Elävistä miesnäyttelijöistä lähinnä Nicholsonin ennätystä ovat Al Pacino ja Denzel Washington: molemmille ehdokkuuksia on kertynyt yhdeksän.

Episodi teki vastikään tietovisan Jack Nicholsonista, joka on tehtävissä täällä.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia