Ian Flemingin James Bond -kirjat siistitty nykypäivään sopiviksi – Sanoja tai termejä muutettu tai poistettu

Onko mikään teos turvassa?

26.2.2023 15:45

Roald Dahlin kirjojen jälkeen vuorossa on James Bond. Telegraph ja Variety uutisoivat, että Ian Fleming Publications Ltd. luetutti kirjat uudelleen erillisellä taholla. Ensimmäisen Bond-kirjan, Casino Royalen, julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta, jota juhlistaakseen kirjat tulevat saamaan uudet painokset.

Jokaisen kirjan alussa tulee olemaan ilmoitus, että kirjat ovat kirjoitettu eri aikakautena, eivätkä vastaa kaikessa nykykäsityksiä. Samalla kuitenkin ilmoitetaan, että uusiin painoksiin on tehty päivityksiä, alkuperäisteosta silmälläpitäen.

Pahimmat tummaihoisiin viittaavat termit on esimerkiksi korvattu sanoilla ”musta henkilö” tai ”musta mies”. Elä ja anna toisten kuolla -kirjassa on kirjoitettu afrikkalaisista näin: ”He ovat aika lainkuuliaisia tyyppejä, minun olisi pitänyt ajatella, paitsi kun he ovat juoneet liikaa.” Nyt repliikistä on poistettu jälkimmäinen osa, jossa viitataan juomiseen.

Toisessa kohtauksessa Bond on katsomassa strippiesitystä Harlemin yökerhossa. Alkuperäisessä tekstissä katkelma menee näin: ”Bond saattoi kuulla yleisön huohottavan ja murisevan kuin siat kaukalolla. Hän tunsi omien kätensä tarttuvan pöytäliinaan. Hänen suunsa oli kuiva.” Nyt kohta menee näin: ”Bond aisti sähköisen jännityksen huoneessa.”

Etnisyydet on poistettu romaaneista Pallosalama, Quantum of Solace ja Kultasormi. Muutokset, jotka tehtiin yhdysvaltalaiseen Elä ja anna toisten kuolla painokseen saivat aikoinaan vuonna 1964 kuolleen Ian Flemingin hyväksynnän.

”Me Ian Fleming Publicationsilla olemme arvioineet alkuperäisten Bond-kirjojen tekstit ja päättäneet ryhtyä toimiin Ianin johdolla. Olemme tehneet muutoksia Elä ja anna toisten kuolla -kirjaan, jonka hän itse hyväksyi. Ianin lähestymistä seuraten, katsoimme useita rasistisia kohtia kirjoista ja poistimme tai muutimme useita sanoja tai termejä sellaisiin, jotka ovat tänä päivänä hyväksyttävämpiä.”

Lisää luettavaa