John Landis kertoi Helsingin suunnitelmistaan: ”Käymme joulumarkkinoilla” – Lauantaina luento Night Visions -festivaalilla

Kuva: Jesse Raatikainen / Episodi

Episodi tapasi ohjaajalegendan.

Ohjaajalegenda John Landis muistetaan ehkä parhaiten elokuvistaan Blues Brothers ja Delta-jengi. Hän ohjasi myös Eddie Murphyn tähdittämät kasarikomediat Vaihtokaupat ja Prinssille morsian.

Landis vierailee tällä viikolla Suomessa Night Visions -elokuvafestivaalin kunniavieraana. Hän on esitellyt festivaalilla nähdyt elokuvat Vaihtokaupat ja Blues Brothers, sekä sunnuntaina vielä Innocent Bloodin. Lauantaina Landis pitää mastercalss-luennon ennen Ihmissusi Lontoossa -elokuvan näytöstä. Näytökseen on vielä jutun kirjoittamisen hetkellä lippuja myynnissä.

Episodi tapasi Landisin torstaina. ”Saavuin Suomeen eilen illalla, joten tähän mennessä olen tavannut vain joukon toimittajia. Odotan kovasti, että pääsemme vaimoni kanssa ulos”, Landis sanoi.

Suunnitelmissa on tutustua Helsinkiin turistin silmin. ”Käymme parissa museossa ja joulumarkkinoilla, jossa syömme lounasta. Menemme luultavasti myös Marimekkoon tai Fiskarsiin tai jonnekin, aiomme tehdä kovia turistijuttuja”, Landis paljastaa.

Landis kertoo olevansa kiinnostunut muotoilusta. ”Helsingissä on designmuseo, jonka haluaisin nähdä. Sen pitäisi olla todella hyvä. Menemme myös kuvataidemuseoon, mutta en muista sen nimeä.”

Suomalaiset elokuvatkaan eivät muistu Landisin mieleen. Hän muistaa nähneensä ainakin jonkun kotimaisen genre-elokuvan. ”Minua nolottaa, koska ainoa suomalainen elokuva, olen melko varma, että se on suomalainen, on kauhuelokuva. Siinä oli natsizombieita.” Landis saattaa tarkoittaa Marko Mäkilaakson War of the Deadia (2011), jossa on mukana runsaasti suomalaisia tekijöitä, mutta tuotantomaana ovat Yhdysvallat, Liettua ja Italia.

Landisin haastattelu luettavissa kokonaisuudessaan Episodin tammikuun 2022 numerosta.

Aiheeseen liittyvät jutut